INTERVIU EVZ. "Soţia mi-a spus: «Traiane, de data asta te duci singur la vot»"| VIDEO

INTERVIU EVZ. "Soţia mi-a spus: «Traiane, de data asta te duci singur la vot»"| VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu dezvăluie faptul că, potrivit sondajelor de la începutul săptămânii, 53% doreau demiterea sa, iar 37% nu erau de acord cu ea. 10% erau nehotărâţi.

Evenimentul zilei publică astăzi ultima parte a interviului pe care preşedintele Traian Băsescu ni l-a acordat în exclusivitate. Şeful statului explică de ce nu a îndemnat la boicotarea referendumului şi vorbeşte despre cum va coabita cu USL şi despre ce se va întâmpla cu Justiţia. Evenimentul zilei: Domnule preşedinte, consideraţi că aţi greşit strategic pentru că nu aţi îndemnat de la bun început la boicotarea referendumului? Traian Băsescu: Aici ţine şi de credinţa mea. Eu, ca şef al statului nu pot să spun unei instituţii "Nu". Nu pot să nu îi recunosc atribuţiunile. Asta nu înseamnă cu nu pun sub semnul întrebării ce a făcut o instituţie ca Parlamentul la suspendare. Dar îi recunosc atribuţiunile. O instituţie extrem de importantă a statului român este Referendumul, este instituţia exercitării directe de către popor a suveranităţii. Nu pot să nu recunosc această instituţie spunând că nu mă duc la referendum, dar numai din punct de vedere al calităţii mele de şef al statului. Vă pot spune, spre exemplu, că consider absolut îndreptăţită poziţia acelora care spun «Nu merg la referendum pentru că nu vreau să validez o lovitură de stat. Vreau să protestez în acest fel».

Ce vreţi să vă spun? Că soţia mea îmi spune: «Traian, de data asta te duci singur, eu nu merg cu tine». Mi-a spus clar că nu vine la secţia de votare. Mi-a spus: «Nu poţi să mă convingi că ăsta e stat democratic». Pe de altă parte, eu trebuie să privesc la instituţie. Instituţia se numeşte referendum. Ca şef de stat, cum pot eu să resping această instituţie? Soţia mea nu e politician şi ea mi-a spus clar «Eu nu vin, nu legitimez lovitura de stat». Şi i-am spus: «Foarte bine! Tu stai acasă, eu însă am o problemă nu cu ce au făcut, ci cu instituţia care se numeşte referendum».

La fel m-am dus în faţa Parlamentului, deşi ştiam că este ilegal ce au făcut, dar instituţia Parlamentului trebuie respectată de şeful statului. Eu ştiu că a fost o lovitură de stat pe care încearcă să o ascundă sub votul popular.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel mai important reproş este că îndemnul la boicot este un comportament antidemocratic. Nu cred. Aici este jocul USL: Nu este deloc un comportament anti-democratic. Aduceţi-vă aminte când exact cei care spun astăzi că este un comportament anti-democratic spuneau «Nu mergeţi la referendumul pentru votul uninominal!», «Nu mergeţi la referendumul pentru 300 de parlamentari şi Parlamentul unicameral!». Şi Ion Iliescu îşi poate reaminti declaraţiile, şi Adrian Năstase şi Victor Ponta... Atenţie, însă! Este dreptul politicienilor să-şi exprime puncte de vedere şi al românilor să acţioneze într-un fel sau altul.

Singurul politician care trebuie să privească în alt fel la instituţii este şeful statului, pentru că el le reprezintă. Spune clar Constituţia că preşedintele reprezintă statul. O instituţie a statului român este referendumul. Preşedintele român nu poate refuza această instituţie - astăzi poate îi convine să-l refuze, dar poate mâine nu-i va conveni, pentru că el însuşi va iniţia referendumul. Însă, înafară de şeful statului cred că orice cetăţean poate judeca - dacă vrei să fii participant la lovitura de stat te duci şi votezi da, dacă nu vrei să fii participant la lovitura de stat, stai acasă!

Credeţi că USL va reuşi să aducă la urne oameni, să facă prezenţă? Nu ştiu, depinde cum va reuşi să-i păcălească, pentru că eu sunt convins că niciunui român nu-i place ce se întâmplă cu ţara lui şi cu situaţia în care e pus chiar preşedintele ţării lui. Chiar dacă nu a fost printre votanţi.

Câte voturi aţi vrea să luaţi duminică? Uite, dacă nu intervenea boicotul- sau hai să nu-i spunem boicot - dacă nu intervenea poziţia PDL-ului, dar şi a foarte multora care nu sunt angajaţi politic, care, dacă vă uitaţi pe Facebook, de mai bine de 10 zile o ţineau «nu mergem la referendum să validăm o lovitură de stat»... Dacă mă uit pe sondajul de alaltăieri (luni- n.red.), sunt 37% electori care votează «Nu», deci în favoarea mea şi 53% care votează «Da», pentru destituirea mea şi 10% care spun că sigur merg la vot, dar nu s-au hotărât cum să voteze. Deci aici discutăm doar de un tronson de 60% din electorat, iar în interiorul acestui 60% din electorat sunt aceste procente. Ceilalţi de 40% nu merg oricum la referendum.

USL încearcă să acrediteze ideea că cei 40% care nu se prezintă la referendum se pronunţă pentru demiterea dvs... Cei care au opţiunea demiterii se prezintă. Cei care nu se prezintă este clar că ori nu-i interesează, ori nu au opţiunea demiterii. Asta-i clar.

Ceea ce înseamnă că USL nu a reuşit să-i convingă... Nu, nu, ei spuneau că 80% din popor vrea demiterea preşedintelui. Vom vedea duminică.

"JUSTIŢIA VA REZISTA LA PRESIUNI"

Credeţi că Justiţia poate rezista presiunilor politice? Eu cred că justiţia, judecătorii şi procurorii, vor rezista. Singurul meu semn de întrebare este legat de faptul că USL-ul ar reuşi să-şi pună în fruntea instituţiilor oamenii lor. Sper să nu aibă ocazia să o facă. Dacă vor avea un preşedinte care va fi supus majorităţii parlamentare riscăm să avem probleme. Însă, vă rog să mă credeţi, am văzut atâta acţiune imparţială a procurorilor şi judecătorilor în ultimii doi ani, de când nu mai atac justiţia... Şi n-o mai atac pentru că, pur şi simplu, am văzut că au înţeles mesajele. Eu când atacam Justiţia ştiţi că nu spuneam neapărat fraze scoase din burtă, mă uitam şi eu la MCV. Criticile la adresa Justiţiei se bazau pe date din raportul MCV şi niciodată nu am fost admonestat de la Bruxelles pentru faptul că aş face presiuni pe justiţie. Întotdeauna, deci, am avut grijă să fac critici publice care sunt însoţite şi de suportul raportului MCV.

"Încă o săptămână şi i-aş fi bătut"

Aţi recuperat în campania pentru referendum. Ce i-a speriat mai mult pe români economia sau atacul la adresa instituţiilor? Cred ca şi una şi alta. Dacă în faza iniţială nu au realizat impactul economic acum încep să realizeze. O să vă spun un lucru din punctul meu de vedere, eu ştiu foarte bine ce ştiţi şi dvs. ca în sondaje înainte de suspendare aveam 16-17 %. Spuneau Antenele că e sub 10%. De la 16-17% am pornit. Faptul că totuşi, în sondajul de alaltăieri(luni-. n red.), 37% din populaţie ar vota pentru mine, pentru mine ca preşedinte cu 8 ani de mandat executaţi deja, este un lucru extraordinar. Nu cred că în Europa există mulţi oameni politici care după 8 ani de mandat, din care 3 pe timp de criză, să mai aibă 37 %. Problema USL-lui asta este: sunt în creştere. Dacă ar fi fost 30 de zile de campanie, dacă aş mai fi avut o săptămână, probabil că ar fi avut o problemă şi să mă bată.

"Nu cred că PSD îl va mai nominaliza pe Victor Ponta premier"

"Nici ei nu pot susţine o asemenea creatură în fruntea guvernului", crede Băsescu.

Dacă veţi reveni la Palatul Cotroceni, cum vedeţi coabitarea cu actuala putere până la alegeri? S-ar putea ca acest referendum să fie o lecţie pentru USL. Şi prima lecţie pe care trebuie să o înţeleagă este că România nu mai este aceeaşi din perioada lui Năstase şi Iliescu, din 2000-2004. România este o ţară de la care partenerii noştri din Uniunea Europeană aşteaptă mult mai mult. Iar în ceea ce priveşte USL, lucrurile sunt simple, dacă şi ei vor să fie simple - cooperare instituţională în termenii fixaţi de Constituţie. Eu asta le-am propus de când i-am încredinţat lui Ponta mandatul. Aţi văzut că era o perioadă când spuneaţi ce face preşedintele la Cotroceni? Se lasă atacat de dimineaţa până seara şi nu are nicio reacţie. Dacă renunţă şi la chestiunea asta cu atacurile...pentru că nu se poate ca miniştrii care-ţi vin în CSAT şi care au depus jurământul în faţa ta, să ţipe toată ziua împotriva preşedintelui. Ei uită cum arată când depun jurământul în faţa preşedintelui şi cum ajung la Palatul Victoria li se pare că sunt altceva decât cum i-a văzut preşedintele când vin spăşiţi la depunerea jurământului, pentru că preşedintele le poate întoarce spatele. N-am făcut-o niciodată şi nici n-o s-o fac, dar ei trebuie să-şi aducă aminte sentimentul şi îngrijorările pe care le au când vin la preşedinte pentru depunerea jurământului.

La toamnă îi veţi mai oferi funcţia de premier lui Victor Ponta? Nu, este exclus. După falsificarea propriei lui personalităţi la nivelul la care a făcut-o, este imposibil să-i mai dai mandatul, dar dacă PSD-ul va câştiga alegerile va trebui să ţin cont că trebuie să desemnez un prim ministru de la PSD. Voi ţine cont de acest lucru, dar cred că nici PSD-ul nu va mai face o nominalizare cu Victor Ponta, hai să fim serioşi că nici lor nu le convine să afle că şi-a plagiat doctoratul, că s-a dat masterand la Catania şi n-a fost, că s-a dat cu masterand la Oxford şi n-a fost, nici ei nu pot susţine o asemenea creatură în fruntea guvernului.

Totuşi, când i-aţi dat mandatul lui Victor Ponta vă aşteptaţi măcar 1% să facă ceea ce a făcut? Atunci, nu. Eu estimam că ei vor încerca suspendarea preşedintelui după alegerile din noiembrie. La scurt timp după instalarea lui Ponta am ştiut că este o dispută în care Crin Antonescu şi Voiculescu vor tranşarea imediată a procedurii, iar Ponta, inclusiv PSD, erau mai reţinuţi. Ponta a devenit partizan după ce a ieşit scandalul internaţional cu plagiatul şi a zis atunci să acopere scandalul cu plagiatul sub scandalul loviturii de stat şi al îndepărtării preşedintelui. Vedeţi o eventuală fricţiune între PNL şi PSD? Marea lor înfrângere ar fi întoarcerea mea la Cotroceni. Au mizat că nu se poate întâmpla, dacă se va întampla va fi o mare înfrangere pentru ei,. Nu cred că neaparat trebuie să producă fricţiuni, dacă vor pierde Referendumul, îşi vor face probabil o analiză să vadă care- i calea de urmat, dar cred că prima analiza pe care trebuie s-o facă este legată de situaţia economică.

Fraţilor, agricultura e lovită puternic de secetă, euro s-a depreciat, bani de Uniunea Europeană nu mai primim, avem de rambursat credite pe termen scurt şi trebuie să împrumutăm de pe piaţă, şi dobânzile au crescut, deci astea- s lucruri cărora trebuie să răspundă imediat. Le-au neglijat de la instalarea Guvernului până acum, şi-au focusat tot efortul pe politica împotriva preşedintelui şi a Justiţiei, trebuie să vină în parametrii normali economia. Citiţi şi:

  • INTERVIU EVZ. Traian Băsescu: "USL poate fura 2 milioane de voturi"| VIDEO
  • Traian Băsescu, în redacţia "Evenimentul zilei": "Dacă nu punem capăt crizei politice, se prăbuşeşte ţara" | MULTIMEDIA
  • Dreptul la replică al Editurii Evenimentul Zilei şi Capital la afirmaţiile calomnioase şi false prezentate de trustul Intact
  • Ponta: Secţiile de vot nu vor avea camere video
  • ANALIZĂ. Două calcule foarte amănunţite despre câţi români vor veni la referendum. Câte voturi lipsesc acum celor de la USL
  • Primele suspiciuni de fraude la referendum. Primarii confiscă actele de identitate
  • Ce se întâmplă în România după încheierea Referendumului de duminică