Interviu de SENZAȚIE. Ion Iliescu, înregistrat în timp ce îl contestă pe Dragnea. News Alert

Interviu de SENZAȚIE. Ion Iliescu, înregistrat în timp ce îl contestă pe Dragnea. News Alert

Jurnalistul Paul Gizighian a prezentat varianta audio a interviului cu fostul președinte Ion Iliescu, apărut în cotidianul Le Figaro.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a acuzat luni seara „un act de război mediatic la adresa sa”, în condiţiile în care presa centrală de la Bucureşti a redat o declaraţie a sa care ar fi fost făcută în Le Figaro, care, spune el, nu este adevărată.

Ion Iliescu a declarat că, în prezent, PSD se confruntă cu cea mai gravă criză din istoria partidului iar responsabil pentru aceasta este Liviu Dragnea și problemele sale penale.

Articolul din Le Figaro analizează România și guvernarea PSD care se întinde pe o perioadă de 22 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Articolul mai arată că PSD este în dezacord cu liderii europeni și, prind deciziile pe care le ia, îndepărtează România de la valorile europene, culminând cu ordonanța de urgență privind amnistia și grațierea.

Transcriptul interviului: 

„Jurnalist: Cum a ajuns partidul să aibă pe cineva (Liviu Dragnea - n.r.) care, din punctul meu de vedere, nu este la nivelul predecesorilor?

Ion Iliescu: A venit din Partidul Democrat. A fost membru al Partidului Democrat al lui Petre Roman.

Jurnalist: Dacă înţeleg bine, vreţi să spuneţi că partidul pe care l-aţi înfiinţat avea, nu aş spune o şcoală de partid, dar membrii partidului avea o unitate ideologică, un fel de a face lucrurile. Celelate partide sunt doar oamenii care se găsesc împreună. Toate celelate partide româneşti. Aşa este? Şi nu există această şcoală de gândire, această transmitere (a ideilor - n.r.) către generaţiile mai tinere pentru o cale comună? Ion Iliescu: Pe de o parte este o evoluţie a acestui partid, Frontul Salvării Naţionale, care, după ruptura interioară cu Petre Roman, care a creat Partidul Democrat, ce se opunea Partidului Social-Democrat, cu care am continuat - dar eu sunt prieten cu Petre Roman, după ce a trecut această perioadă. 

Jurnalist: A trecut la vârsta adultă, în cele din urmă. Ion Iliescu Suntem colegi la Institutul Revoluţiei Române, de exemplu În acest context trebuie privit şi domnul Dragnea, care a fost membru al Partidului creat de Petre Roman. 

Jurnalist: Pentru că îl cunoştea pe Petre Roman?  Ion Iliescu: Nu ştiu dacă au avut o relaţie personală. Dar...

Jurnalist: Trecea pe acolo şi apoi a venit în PSD? Ion Iliescu: A fost membru al Partidului Democrat, creat de Petre Roman, pentru a face un front comun împotriva Frontului Salvării Naţionale, devenit apoi Partidul Social-Democrat. 

Gelu Voican-Voiculescu: Chestiunile legate de persoane contează mai mult decât chestiunile de doctrină. Acesta este marele defect al vieţii noastre politice. 

Ion Iliescu: Cred că întotdeauna, în viaţa politică, influenţa personalităţilor este foarte importantă

Jurnalist: Dar el, în calitate, de lider al partidului, conduce Guvernul. Se vede cu ochiul liber. Ceea ce, aş spune, nu este foarte sănătos. Trebuie să existe o împărţire a rolurilor, nu? Ion Iliescu: Bineînţeles. Eu am condus o perioadă destul de lungă partidul. Am avut funcţii în stat, chiar şeful al statului. Chiar dacă a fost o perioadă în care nu am fost ales, am avut activităţi în stat şi am rămas şi în partid. Dar m-am retras din această poziţie de prim-plan, ancorată în realitatea concretă. De câţiva ani nu mai am nicio legătură cu partidul, pentru că m-am retras ca pensionar.

Jurnalist: Cum se iau deciziile astăzi? Dumneavoastră trebuie să înţelegeţi. Dragnea decide tot, iar ceilalţi sunt obligaţi să spună ,,da" sau pot exista discuţii, permite discuţiile?

Gelu Voican-Voiculescu: Este o alianţă, suntem legaţi de celălalt partid liberal, ALDE, adevăraţii liberali, nu cei care au intrat în siajul mişcării populare 

Gelu Voican-Voiculescu: ALDE este mai mic, dar este în creştere şi se consultă cu liderii... Nu este singur. 

Ion Iliescu: Iar liderul acestui partid, ALDE, Tăriceanu, este un om cu o mare experinţă politică. Am colaborat cu el imediat după Revoluţie. El era în Partidul Naţional Liberal. Preşedinte era domnul Radu Câmpeanu.

Jurnalist: Dar în partid (PSD - n.r.) se poartă discuţii? Ion Iliescu: Din păcate nu la dimensiunile necesare pentru responsabilităţile sale. Este o opinie.”, relatează realitatea.net.