Actualitate
INTERVIU EXCLUSIV cu HORIA TECĂU, tenismenul-scriitor. Povestea primului său titlu de campion și a primei sale cărți - „Viața în ritm de tenis”
- Florian Saiu
- 16 decembrie 2016, 14:48
INTERVIU EXCLUSIV cu HORIA TECĂU. Unul dintre cei mai îndrăgiți sportivi români s-a apucat de scris. Cum s-a născut această idee, aflați mai jos
INTERVIU
- Evenimentul zilei: Cum s-a născut ideea cărții „Viața în ritm de tenis”, apărută la Curtea Veche Publishing?
- Horia Tecău: Materialul pentru aceasta carte exista deja. De-a lungul anilor, am adunat tot felul de experiențe din care am învățat și care m-au ajutat să progresez. Le-am scris în mai multe agende, pentru că îmi doream să le înțeleg foarte bine, și să le pot transmite mai departe următoarelor generații. Anul acesta am fost contactat de Curtea Veche Publishing care mi-a propus această colaborare. Rezultatul îl găsiti în carte.
- De unde pasiunea pentru tenis? Au fost momente în care te-ai gândit să renunți?
- Pasiunea mea pentru tenis s-a născut în timp, jucând. Încercam să-i copiez pe marii jucători pe care-i vedeam la televizor, iar când am început să călătoresc prin lume, am stiut că asta vreau să fac, nu mai exista nici un dubiu. Da, au fost chiar momente în care voiam să mă opresc. Am reușit să merg mai departe, având lângă mine cel puțin o persoană care credea în mine (părinte, antrenor sau mentor) și care să mă convingă să nu renunț.
- Care este, pe scurt, povestea primului titlu de campion din cariera ta?
- Primul titlu l-am castigat când aveam 9 ani. Țin minte că eram cu mama la un turneu care se juca într-o sală din Bușteni. Înghețam de frig și jucam la ore târzii pentru că exista un singur teren pentru toți. De atunci, antrenorul îmi spunea că, dacă reușesc în condițiile astea grele, îmi va fi mult mai usor în viitor.
- Cine sunt modelele care ți-au influențat activitatea, decizia de a urma acest drum?
- Faptul că Andrei Pavel, care e constănțean ca mine, plecase de pe aceleași terenuri și ajunsese în topul mondial, m-a motivat enorm. A fost, practic, exemplul real de urmat. Când eram mic, m-am simțit influențat și de Becker, Edberg și Stich, când îi vedeam la televizor.
- Care a fost momentul în care ai realizat că vei juca tenis și vei face din această preocupare principala activitate din viață?
- Cred că „acel” moment s-a întâmplat la 14 ani, atunci când am primit bursa la academia lui Nick Bolettieri. A fost poate cea mai importantă etapă din cariera mea.
La lansarea cartii Viata in ritm de tenis, Horia Tecau i-a acordat un autograf si gimnastului Marian Dragulescu. Credit foto: Miluta Flueras pentru Curtea Veche Publishing
- Ce-a însemnat prietenia cu Florin Mergea pentru cariera lui Horia Tecău?
- Cu Florin sunt prieten de la 8 ani, de când ne cunoaștem și am trecut prin multe împreună. Pot spune ce a fost o competiție constructivă între noi, am învățat unul de la celelalt, când am fost adversari, dar și parteneri. Am fost alături unul de celelalt în drumul acesta către înalta performanță, știm amândoi prin ce provocări am trecut ca să ajungem aici, iar faptul ăsta ne-am apropiat și ne-a ajutat să trăim experiențe pe care ni le vom aminti toată viața.
- Ce ai făcut în prima zi după câștigarea celui mai important turneu din carieră?
- Mi-am sunat familia și prietenii. Am stat și am „respirat” din plin acel aer, am retrăit etapele prin care am trecut ca să ajung acolo.
- Este tenisul un sport scump, care se adresează doar unor anumite clase sociale?
- Tenisul este un sport costisitor, asta e clar. Totul depinde de nivelul la care îți dorești să joci. Dacă la început tot ce ai nevoie este o rachetă și un set de echipament, în timp vei avea nevoie de un antrenor și de fonduri pentru a participa la turnee.
- Care este rețeta succesului lui Horia Tecău?
- Visul, forța de muncă și determinarea.
- Există în România condiții optime pentru desfășurarea activității sportive?
- La capitolul infrastructură stăm bine. Trebuie să progresăm însă la nivelul cunoștințelor și la nivelul susținerii celor cu potential.
- Care crezi că sunt motivele din cauza căora tot mai puțini copii români fac sport de performanță?
- Competiția internațională a crescut, iar baza de selecție națională a scăzut. Probabil și o lipsă a mai multor modele care au reusit în sportul profesionist și poate și teama de a nu reuși.
- Până la ce vârstă ți-ai propus să evoluezi în circuitul profesionist? Și ce planuri vei urma după retragere? Te tentează meseria de antrenor?
- Mi-am propus să joc până la 36 de ani, însă totul depinde de cât timp îmi voi păstra această pasiune și, bineînțeles, de forma fizică.
Horia Tecau si copiii care viseaza sa joace tenis. Credit foto: Ovidiu Moisin pentru Curtea Veche Publishing
- Ce înseamnă tenisul pentru omul Horia Tecău? Dar pentru sportivul Horia Tecău?
- Tenisul a fost modul meu de a mă dezvolta. Prin împlinirea obiectivelor propuse, a trebuit să trec prin multe experiențe și să învăț mult. Pentru sportivul Horia Tecău, tenisul a rămas o joacă/o provocare. E un sport fără limite în care mereu încerci să progresezi.
- Te consideri un sportiv realizat financiar?
- Împlinirea financiară înseamnă prea puțin pentru mine. Însă împlinirea persoanală și experiența acumulată din sport îmi dau încredere oricând, în orice domeniu. Asta e cel mai mare câstig.
- Când crezi că vom avea din nou un număr unu mondial? Avem șanse mai mari la fete sau băieții sunt favoriți?
- Lucrul ăsta se poate întâmpla foarte curând. Simona este pe 4 și are sanse reale la un loc 1. Pe partea noastră, a băieților, cele mai mari șanse sunt prin mine și Florin. Cu toții va trebui să avem un an excepțional ca să ajungem pe locul 1, dar știu că putem face asta.
- Ce mesaj ai pentru copiii pasionați de tenis?
- Să se bucure de acest sport, din care pot învăța enorm de mult. Să viseze, să fie optimiști și să creadă în ei până la capăt. În „Viața în ritm de tenis” povestesc cum am învățat eu sa fac aceste lucruri. M-aș bucura să le fie de folos.
Recomandările noastre