– Evenimentul zilei: În legătură cu sondajul de opinie cu vădită tentă electorală vă deranjez…

 

– Răzvan Theodorescu: Știu, știu ce vreți să mă întrebați. Tocmai ce-am încheiat întrevederea cu dl Dungaciu. Nu se poate așa ceva. Păi, vii și prezinți în Aula Academiei Române un sondaj politic tocmai acum, în an electoral? În primul rând, Academia nu este locul potrivit pentru agitații electorale.

 

– Dar cum s-a ajuns, stimate domn, la această neconcordanță? Să înțeleg că dl Dungaciu nu s-a consultat cu nimeni de la Academie când a decis să execute și apoi să prezinte public acest barometru politic? Până la urmă, Institutul de Științe Politice pe care-l conduce Dan Dungaciu este subordonat Academiei Române…

 

– Așa este. Adevărul este că, inițial, ne-a cerut permisiunea de a realiza acest sondaj. Doar că nu ne-a spus nicio clipă că va fi vorba și despre aceste interferențe politice. Eram convinși că va fi un sondaj de opinie cultural, social, despre viața românilor. În nici un caz despre opțiunile politice ale conaționalilor noștri.

 

Ce explicații v-a dat dl Dungaciu?

 

– Nu mie, personal, ci membrilor Biroului Prezidiului Academiei care s-au întrunit astăzi. Ne-a explicat faptul că el a inclus acest barometru politic în corpul sondajului gândind că e parte a componentei sociale. Bine, dar era limpede că n-au ce căuta ingerințele politice în Aula Academiei Române. De acum înainte să facă astfel de sondaje pe propria responsabilitate și să le prezinte la Institutul de Științe Politice, nu la Academie! Aspectele acestea, nedorite, trebuie reglate, să nu se perpetueze.

 

casetă

PSD, pe locul doi

Barometrul de Opinie Publică prezentat luni de Institutul de Științe Politice aprecia că prezența la vot pentru alegerile europarlamentare va fi de peste 39%. „Clasamentul” partidelor politice arăta astfel: PNL – 27,6 %, PSD – 25,5 %, Alianța 2020 USR-PLUS – 16,5 %., ALDE – 9,2 % și Pro România – 9,1 %.

 

Te-ar putea interesa și: