EXLUSIV EVZ! Interviu cu un star de la Hollywood. 20 de minute cu actorul David Duchovny, agentul Mulder din Dosarele X
- Sandra Săl ăgean
- 14 ianuarie 2019, 00:00
Telefonul arată un prefix din New Jersey, SUA, iar la capătul celălalt al firului, o domnișoară cu voce dulce, de asistentă, mă anunță că urmează să-mi facă legătura cu David. David Duchovny, actorul care l-a interpretat pe agentul Fox Mulder din celebrul serial Dosarele X. Am stat în așteptare o eternitate concentrată în doar 20 de secunde. Mâinile au început să-mi tremure odată cu trecerea gândului fulgerător că urmează să vorbesc cu unul dintre cei mai mare actori ai Hollywodului. Când a rostit „Salut, Sandra!”, am pierdut 25 de ani din vârstă și m-am rușinat ca un copil.
Nu mulți din breasla mea au avut șansa de a sta zeci de minute la telefon, povestind, cu un star premiat și parapremiat, un actor pe care îl vedeam în urmă cu 25 de ani în serialul fascinant Dosarele X sau, acum 5 ani, în serialul Californication, o capodoperă atestată a vremurilor moderne.
Împărtășesc cele 20 de minute de dialog mai puțin sub forma unui interviu și mai mult sub forma unei experiențe. L-am ucis, probabil, cu emoțiile mele, dar a fost un „hollywoodian” cu bunsimț care a tolerat orice bâlbă și a făcut din acest interviu o chestie care merită publicată. Vă ofer ocazia să intrați în culisele interviului unde veți descoperi și câteva „bloopers”, termen cinematografic al scenelor tăiate, nereușite, dar foarte amuzante, difuzate uneori la sfârșitul unui film.
„Salut, Sandra!”, se lansează David Duchovny în dialog. A primit un „Salut!” din partea-mi, care a ieșit pe o tonalitate puțin mai înaltă, dar acceptabilă.
Scopul interviului este promovarea turneului European al artistului care de vreo 6 ani s-a apucat de compus cântece și de cântat. Pe scenă, în concerte de anvergură.
- EVZ: Mulțumesc că ai acceptat acest interviu..., spun pe un ton mai ferm, dregându-mi vocea și coborând drastic tonalitatea. E primul turneu European?, întreb rapid, când el deja se apucase să spună „plăcerea este a mea”. M-am înmuiat puțin.
- David Duchovny: Am avut un turneu anul trecut, în Australia, cu albumul. Dar nu am avut încă turneul în America. Vom traversa Europa mai întâi și presupun că apoi vom pleca în turneu în SUA. După asta, voi lansa un nou album în primăvară și cu siguranță ne vom întoarce în Europa curând.
- EVZ: Asta e grozav, pentru că ai foarte mulți fani în Europa, inclusiv în România. Știi ceva despre țara noastră?
- D.D.: De fapt, nu prea știu nimic despre România. Sper să o decopăr cât de mult posibil, în timpul scurt pe care îl voi petrece acolo!
- EVZ: Înțeleg că tu călătorești destul de mult prin Europa.
- D.D.: Mama mea e din Scoția, am rude în Polonia și Ucraina. Am multe conexiuni cu Europa. Acum, când sunt în turneu, nu am cum să stau foarte mult, mai mult de 2-3 zile pentru că nu vreau să fiu departe de casă și de copii. Nu e un turneu în care să mă pot relaxa, din păcate.
- EVZ: Care a fost primul cântec pe care l-ai scris?
- D.D.: „The things”. (Eu îmi fac o notiță pe agendă să dau o căutare pe Youtube. El cred că s-a prins și a repetat „The Things”. Drăguț din partea lui!)
- EVZ: La un moment dat ai spus că atunci când asculți cântece triste te simți mai bine. Ce ai vrut să spui?
- D.D.: Da. Nu neapărat că mă fac să mă simt bine, dar mă pun în legătură cu propria tristețe și, într-un fel, o face să dispară, o alină.
- EVZ: Care este cântecul tău preferat din acest album, David?
- D.D: (Râde.) Asta e o întrebare grea! Se schimbă după starea mea. Uneori, la repetiții îmi dau seama că am cântece pe care le prefer atunci când trebuie să cânt live. „Stranger in a sacred heart” este cântecul meu preferat de pe album.
- EVZ: În cântecul tău „Every third thought”, care a prins foarte bine la public, vorbești despre faptul că indiferent de situatie „ai rămas la fel” și că nu asta cauți. E bine ca, din când în când, oamenii să se schimbe?
- D.D.: Nu ai de ales. Trebuie să se întâmple. Acest cântec se referă la o situație din care nu poți să ieși. Ești blocat întro stare. Cântecul este despre așteptarea unei schimbări...
- EVZ: E muzica atât de personală pentru tine încât melodia vine secundar compunerii de versuri? Ai accepta să cânți piese scrise de alții?
- D.D.: Ador să fac cover-uri. Am fost un fan al muzicii mult înainte să o fac eu, am cântat muzica altora toată viața mea, cel puțin la duș! Noi mereu alegem câteva coveruri pe care să le cântăm în fața fanilor. Uneori mă simt ca un actor pe scenă, dai peste un cântec care îți poate oferi mai mult decât ți-ar fi oferit un cântec pe care l-ai scris tu.
- EVZ: Cum creezi? Îți iei câteva zile libere... Ai un loc anume?
- D.D.: E o idee! Eu nu am un loc. Am un ipad pe care am un fișier unde țin versuri sau idei de versuri, de teme pentru cărți sau scenarii. Uneori stau jos și mă uit printre ele și încerc să aud note și să creez melodia sau contextul în care pot fi dezvoltate.
- EVZ: Ai avut vreodată un blocaj al scriitorului?
- D.D.: Categoric! De aceea a durat 5-6 ani să fac muzică. Am plecat de la compunerea cântecelor, singur. Eu scriu cântece în camera mea, pentru mine. Apoi dacă mă împotmolesc, să zicem, la jumătatea piesei, la un vers, trupa mea mă ajută să o scoatem la final.
- EVZ: Am o întrebare destul de lungă pentru tine, te rog să ai răbdare.
- D.D.: Ok! Ok! (Râde)
- EVZ: Pari un tip romantic, pentru că îndulcești orice situație dramatică. Mă refer la prestația ta în cinematografie și chiar și în versurile pe care le scrii. Te portretizezi la început ca fiind un tip rău, dar la final te transformi într-un tip atașat de familie, sensibil... E o tehnică, e o strategie?
- D.D.: Nu! Nu! De fiecare dată când primesc un rol mă gândesc care sunt provocările și ce pot să transpun acelui personaj, dacă vreau să joc acel rol. Sunt mulți factori pe care îi iau în considerare, dar nu am preconcepții. Adesea încerc să fac ceva ce n-am mai făcut. Dar se poate ca asta să fie natura percepției publicului asupra muncii mele. Încerc să ating subiecte care fac viața mai tristă, dar încerc să aduc și o consolare a acestor situații.
- EVZ: Tu scrii și cărți, ai trei publicate. E partea ta favorită a creației? Se zvonește că vei lansa un nou roman.
- D.D.: Îmi imaginez că voi lansa un nou roman curând. Cert este că scrierea unei cărți este cea mai solitară formă de creație, acolo nu există colaborare. Nu pot să spun că prefer o formă de creație artistică, însă sunt momente în care vreau să fiu singur și vreau să fac ceva a cărui control îl dețin total. Nu există o altă parte a vieții mele în care să mă aflu într-un control total. Toate celelalte proiecte artistice sunt într-o colaborare intensă: actoria, muzica, realizarea concertelor, regizarea filmelor... În scris toată munca e a mea. E un fel de presiune și un sentiment care îmi place foarte mult, însă e greu să spun că o prefer!
A făcut furori și în „Californication”
David Duchovny este singurul actor care a câștigat Golden Globe pentru „Cel mai bun actor” într-o serie de Televiziune atât la categoria Comedie, cât și Dramă! Actorul care a jucat alături de nume mari precum Brad Pitt, Mimi Rogers, Julia Roberts, George Clooney Robin Williams. A făcut furori în „Dosarele X” și„Californication”. Actorul a scris 3 cărți și a lansat deja 2 albume muzicale. Pentru prima dată în România, David va concerta alături de band-ul sau la Sala Palatului în data de 10 februarie 2019, în concertul EVERY THIRD THOUGHT TOUR. Duchovny este recunoscut ca actor, regizor, scenarist, scriitor și compozitor, fiind unul dintre cele mai bine cotate personaje de la Hollywood. Artistul a fost căsătorit cu Tea Leoni și au împreună doi copii. Chiar dacă aceștia au divorțat în 2014, realația lor a rămas una familială, David fiind în continuare foarte implicat în creșterea copiilor.