INTERVIU cu Dorin Chirtoacă: „Am încredere că, de luni, vom continua proiectele începute la Primăria Chişinăului!”

INTERVIU cu Dorin Chirtoacă: „Am încredere că, de luni, vom continua proiectele începute la Primăria Chişinăului!”

Primarul in exercițiu al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, ediția bilingvă de Moldova.

Cum vedeți Chișinăul peste patru ani, dacă nu câștigați un nou mandat? Mizez pe faptul că voi câștiga al treilea mandat și voi continua dezvoltarea europeană a Chișinăului, altfel, există riscul ca proiectele pe care le-am inițiat și la care am muncit împreună, în pofida tuturor obstacolelor, să fie oprite și iar să se declanșeze procesul dureros de degradare a Chișinăului, așa cum a fost până în 2007.

Care au fost principalele piedici pe care le-ați avut în mandatul trecut? - Lipsa majorității democratice în Consiliul Municipal Chișinău a blocat o serie de proiecte de succes, care ar fi fost benefice pentru capitala Republicii Moldova și pentru locuitorii Chişinăului. De asemenea, legislația învechită și lipsa voinței politice de a o modifica au cauzat o serie de probleme capitalei. Toate acestea sunt în detrimentul locuitorilor și mulți nu înțeleg că Primăria nu modifică/adoptă legi, ea este obligată să le respecte.  Bugetul preconizat pentru municipiul Chișinău a fost permanent micșorat de guvernările care au fost, dar noi ne-am descurcat, am obținut finanțări din exterior, am câștigat proiecte mari și din Chișinăul plin de datorii, aşa cum era în anul 2007, am reușit să creștem constant bugetul, ba chiar să investim și în suburbiile municipiului. Alte piedici au fost reticența la reforme, venite atât din interior cât și din exterior, probleme legate de corupție, inclusiv oameni în care am avut încredere că se vor alătura muncii noastre pentru a construi o capitală europeană și care, de fapt, au făcut altceva...

Dacă forțele proeuropene s-ar uni, ar putea fi obținută majoritatea în Consiliul Municipal Chișinău (CMC). Dacă ați fi sprijinit de o astfel de majoritate, care ar fi principalele proiecte pe care le-ați promova? - Înnoirea completă a transportului public, continuarea asamblării de troleibuze, implementarea strategiei de dezvoltare a transportului public, a sistemului de tichetare electronică; Repararea și modernizarea drumurilor: străzi principale, secundare, trotuare, amenajarea pistelor pentru bicicliști; Renovarea fondului locativ și a clădirilor publice prin accesarea finanțării BEI, de circa 60 milioane de euro, în prima etapă, continuarea finanțării pe termen lung pentru reabilitarea și izolarea termică a blocurilor locative, precum și a clădirilor publice (grădinițe, școli, spitale etc); Repararea și amenajarea curţilor de bloc: locuri de parcare, reparația scărilor, a iluminatului interior și exterior, spațiile verzi, instalarea locurilor de joacă pentru copii etc; Organizarea sistemului de parcare, conform strategiei elaborate, continuarea amenajării locurilor de parcare; Diminuarea continuă a comerțului neautorizat și stradal, a construcțiilor neautorizate, a numărului gheretelor, a numărului panourilor stradale; Soluționarea problemei deșeurilor solide din Chișinău la standarde europene; Actualizarea planului urbanistic general și a regulamentului local de urbanism; Diminuarea corupției și creșterea transparenței ș.a. Toate aceste probleme cronice pentru Chișinău, dar și altele, nu au putut fi rezolvate de-a lungul timpului din cauza lipsei majorității în CMC, deși avem soluții pentru fiecare din ele. Însă, având o majoritate în Consiliul Municipal, problemele din municipiu ar putea fi rezolvate la un alt nivel.

Dacă veți fi la primărie, v-ar ajuta ca, pe lângă CMC, sa fiți sprijinit și de un guvern proeuropean, cu o majoritate solidă? - Guvernele de până acum, indiferent dacă au fost proeuropene sau nu, din păcate, nu au sprijinit cu nimic activitatea noastră. În mod normal, guvernul ar trebui să sprijine activitatea Primăriei. Însă, din păcate, ei s-au simțit amenințați de activitatea noastră, de succesele și realizările noastre, și au creat diferite obstacole. Dar ne-am descurcat și ne vom descurca în continuare. Vorba ceea: Cu bani mulți, oricine poate să facă, dar cu bani puțini? Cu bani puțini am reușit noi! Și vom continua proiectele începute!

Care sunt principalele proiecte pe care doriți să le continuați la primărie? - Avem multe proiecte concrete pentru municipiul Chișinău și am încredere că, de luni, vom începe să muncim asupra lor. Multe dintre ele sunt deja în derulare. Îmi propun să continuăm dezvoltarea durabilă a Chișinăului prin crearea de noi locuri de muncă, reabilitarea fondului locativ, amenajarea curților de bloc, înnoirea completă a transportului public, continuarea modernizării drumurilor, fluidizarea traficului, servicii de sănătate mai de calitate și mai sigure, soluționarea problemei deșeurilor solide, susținerea suburbiilor, dezvoltarea acestora, continuarea reabilitării centrului istoric ș.a. Toate aceste proiecte sunt cunoscute publicului larg și locuitorilor municipiului, iar spre deosebire de alții, noi deja putem vorbi și de realizări, nu doar de planuri de viitor.

Ați reușit să vă formați o echipă la primărie în mandatele trecute? Mențineți echipa sau veniți cu oameni noi? Dacă da, de ce? Oamenii corecți, responsabili și profesioniști sunt și vor fi menținuți în echipă. Evident, suntem deschiși să atragem oameni noi, care să aducă o plus valoare echipei de la Primărie  și CMC, ceea ce, de fapt, am și făcut pe parcursul ultimilor opt ani.

Dacă vi s-ar oferi posibilitatea, ați renunța la primărie pentru o funcție politică? - NU!

Cum vedeți cooperările internaționale de la nivelul primăriei și care sunt proiectele dumneavoastră cu privire la atragerea de fonduri, în principal europene, dar și din alte zone? - Avem rezultate foarte bune în această privință! Sunt proiecte cu mai multe orașe europene, printre care: Mannheim (Germania), București, Iași, Alba Iulia (România), Grenoble (Franța), Seureca (Franța), Viena (Austria), Praga (Cehia), Regiunea Reggio Emilia (Italia) ș.a. Până în prezent au fost implementate peste 10 proiecte din fonduri europene. De asemenea, am atras finanțare de la BERD și BEI în valoare totală de câteva sute de milioane de euro. Nu ne oprim aici, vom continua să dezvoltăm relații și cu alte orașe și vom atrage noi investiții pentru Chișinău, astfel încât să reușim pe deplin să transformăm Chișinăul într-o capitală europeană.

La alegerile precedente, diferența dintre dumneavoastră și contracandidatul Igor Dodon, pe atunci la PCRM, a fost una foarte mică (sub 6.000 de voturi). Care credeți ca va fi diferența dintre dvs. și d-na Zinaida Greceanîi și ce veți face pentru a vă asigura că este în favoarea proeuropenilor? - Cunoaștem că orașul este împărțit și așa a fost de ani de zile. Însă, mizăm pe o prezență mai mare la vot a cetățenilor cu viziuni proeuropene, întrucât doar în acest fel vom putea câștiga și doar așa vom putea avea un scor consolidat în fața candidatului PSRM, Zinaida Greceanîi.

Vă aşteptaţi la o tentativă de fraudă? - Am încredere în organele electorale și sper nimeni să nu se lase pradă tentativelor de fraudă.

Cum vă regăsiți în planurile de viitor ale PL? - Partidul are o politică și o activitate consecventă, pe care o susțin și la care particip. Sunt convins că Partidul Liberal în următorii ani își va consolida pozițiile și va ajunge primul partid proeuropean din R. Moldova, în jurul căruia să se contureze guvernarea democratică din țară. Doar în acest fel lucrurile se vor schimba în bine în întreaga republică, nu doar în Chișinău, iar schimbările vor fi simțite de fiecare cetățean.

Cine v-ar plăcea să vă voteze? Care este profilul alegătorului lui Dorin Chirtoacă? - Mizez pe susținerea tuturor locuitorilor municipiului Chișinău. De la tineri, de la cei mai în vârstă, de la medici și profesori, din instituții bugetare sau sfera economică, domeniul privat, businessul mic și mijlociu, antreprenoriat, inclusiv de la cei care o duc mai greu – cu toții trebuie să ne unim pentru viitorul municipiului Chișinău, pentru că doar așa vom putea avea o viață mai bună.

Având în vedere că alegerile locale s-au desfășurat sub spectrul unui guvern demisionar și al necesității de a identifica rapid o nouă formula de guvernare, credeți că această situație a influențat rezultatele primului tur sau va influența rezultatele celui de-al doilea?  - Evident că instabilitatea politică de la nivel central a creat și creează probleme tuturor, fiecărui cetățean, aceasta îi demotivează să iasă la vot.  Din păcate, noi am avut multe crize politice de-a lungul timpului – fie că este vorba de înlocuirea lui Tarlev cu Greceanîi, fie că este vorba de înlocuirea guvernării în 2009, fie înlocuirea lui Filat cu Leancă, fie că a apărut Gaburici în condiții obscure, fie acum, un Prim-ministru interimar -,  toate acestea demotivează prezența și am avut o prezență la vot cu 10 % mai puțin. Așteptările cetățenilor au fost dezamăgite de unii politicieni, iar supărarea lor se răsfrânge și asupra celorlalți. Totuși, eu mizez pe raționalitatea locuitorilor Chișinăului și contez pe realizările noastre în cei opt ani de activitate. Chișinăul a prins la viață, iar aceasta nu o poate contesta nimeni. Am pornit acest motor al schimbărilor, acum depinde numai de votul alegătorilor dacă își doresc să continuăm aceste schimbări în bine ori doresc să revină la stagnarea de până în 2007.

Care sunt relațiile dumneavoastră cu România? Ați reușit atragerea de fonduri din România pentru primărie? Aveți relații cu omologul dumneavoastră de la București? -  Nu există fonduri din România special pentru primărie, există o serie de finanțări pentru întreaga Republică: grădinițe, gazoducte, etc. Avem relații de colaborare cu mai multe orașe din România: București, Iași, Constanța, Suceava, Pitești, Cluj, Alba Iulia ș.a,  relații care s-au construit de-a lungul timpului și care permit un schimb de experiență eficient și productiv pe diferite domenii de activitate. Am dezvoltat chiar relații la nivel descentralizat: la nivel de suburbie, servicii. Ne inspirăm unii de la alții și sper să continuăm aceste relații. Dar avem, de asemenea, relații și cu cei din Ucraina (Kiev) și nu numai.

Ați avut o campanie elegantă, fără atacuri dure la principala dumneavoastră contracandidată, doamna Greceanîi. Credeți că în R. Moldova o asemenea campanie poate fi un model de politician de urmat? Credeți că va avea succes o astfel de abordare – fără atacuri la persoană? Din păcate, maturitatea lipsește în politica din Republica Moldova, dar sper că treptat poate vom ajunge să avem un nivel mai înalt de comportament. Până atunci, noi încercăm să promovăm ceea ce este corect și corespunde normelor etice, așa cum se face în statele membre UE. Pe de altă parte, consider că atunci când întreaga campanie electorală este axată spre murdărirea și blamarea contracandidatului tău, aceasta înseamnă că nu ai nimic de oferit, iar singura soluție ca să ieși în evidență este să faci populisme și să arunci cu gunoi. Nu este criticat doar cel care nu face nimic. Eu sunt deschis să accept critica, doar dacă este constructivă, iar la toate mizeriile lansate de alții la adresa mea nu reacționez. Las cetățenii să decidă cine și ce prezintă, cine și ce poate oferi, cine și ce a făcut.