Intervenție în favoarea unei femei cecene suspectată de terorism. CEDO interzice României să o extrădeze în Rusia

Intervenție în favoarea unei femei cecene suspectată de terorism. CEDO interzice României să o extrădeze în Rusia Sursa foto: captura video

Curtea Europeană a Drepturilor Omului interzice autorităților din România să predea Rusiei o femeie acuzată de terorism. Amina Gerikhanova, presupusă teroristă cecenă, a fost arestată provizoriu în luna aprilie, în județul Suceava. Curtea de Apel Suceava a admis cererea de predare a femeii către autorităţile ruse, însă decizia a fost revocată la CEDO.

Amina Gerikhanova, acuzată de terorism de Rusia, a fost arestată provizoriu în luna martie, în județul Suceava. Măsura a fost luată de judecătorii români la solicitarea Moscovei care au cerut extrădarea acesteia.

Femeia de origine cecenă a fost prinsă pe când încerca să intre în România cu fiul ei, alături de alți migranții care fugeau din calea războiului din Ucraina. De altfel, în ultimii cinci ani, ea a trăit în Ucraina, acolo unde cauza ei este susținută și de organizația Amnesty International.

La cererea Procuraturii din Moscova, care o acuză că s-ar fi antrenat în Siria alături de terorişti, Curtea de Apel Suceava a admis cererea de extrădare. Femeia, Amina Gerikhanova, a făcut apel la CEDO care a interzis continuarea procedurilor de predare către procurorii ruși.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste condiții, având în vedere decizia CEDO, femeia de origine cecenă va fi eliberată pe 7 sepembrie, când expiră cele 180 de zile de arest provizoriu. Interdicţia privind extrădarea în Rusia este valabilă pe toată durata procedurilor deschise la CEDO. Amina Gerikhanova este reprezentată și susținută în fața judecătorilor europeni, așa cum spuneam mai sus, de Amnesty International, conform Stirile Pro TV.

Cine este Ana Gerikhanova

Amina Gerikhanova, o tânără de 35 de ani născută în Cecenia, este urmărită de autoritățile ruse, care o acuză că terorism. Femeia, care și-a pierdut familia într-un masacru comis de soldații ruși în 2000, este acuzată de săvârşirea infracţiunii de participare la grupare armată ilegală din Codul penal rusesc. Procurorii de la Moscova susțin că ar fi fost în Siria și s-ar fi înscris, ca voluntar, în gruparea teroristă „Ansar al-Sharia”.

Pe de altă parte, tânăra spune că s-a aflat, de fapt, în Ucraina, iar afirmațiile ei sunt confirmate de Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Motivarea Curții de Apel Suceava

La procesul de la Suceava, Amina a spus că este „o victimă a regimului represiv al lui Ramzan Kadîrov”, liderul Ceceniei și unul dintre apropiații lui Vladimir Putin. În fața judecătorilor, a precizat, odată ce va fi extrădată nu va avea parte de un proces corect. Aceasta deoarece în Cecenia toți judecătorii fac ce spune Kadîrov.

„Dacă autorităţile cecene vor afla ceea ce am declarat la acest termen de judecată, deşi nu am spus tot ce s-a întâmplat, cu siguranţă nu mă vor lăsa în viaţă”, a mai afirmat tânăra.

Cazul Gerikhanova a atras atenția opiniei publice internaționale și a dus chiar la proteste în fața ambasadelor României de la Viena, Dublin sau Oslo. Cu toate acestea, Curtea de Apel Suceava a decis ca Amina Gerikhanova trebuie să fie predată către autorităţile din Federaţia Rusă.

„Curtea de Apel Suceava apreciază că nu există temerea că, prin extrădarea sus-numitei, viaţa sau libertatea acesteia ar fi pusă în pericol, că aceasta ar fi supusă la tortură, tratamente inumane şi degradante”, se mai arată în motivarea Curții de Apel.

Decizia a fost menținută și de Înalta Curte de Casație și Justiție, însă CEDO a cerut oficial României să amâne procedura de extrădare