Internetul rămâne fără adrese

Internetul rămâne fără adrese

Lumea e pe punctul de a rămâne fără adrese de Internet care să le permită calculatoarelor să se identifice între ele şi să comunice, a spus Vint Cerf publicaţiei The Times.

Vint Cerf, "tatăl Internetului" şi unul dintre cei mai importanţi cercetători din domeniul computerelor, a spus că mediul de afaceri şi consumatorii trebuie să acţioneze acum pentru a trece la noua generaţie de adrese de web.

Dacă pregătirile nu încep să se facă acum, a spus el, unele calculatoare s-ar putea să nu fie capabile să se conecteze on-line, iar conexiunea la Internet va fi afectată.

Inginerii reţelei estimează că vom rămâne fără adrese în doi ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cerf a mai spus că serviciile furnizoare de Internet trebuie să se pregătească în special şi că perioada care ar fi permis o tranziţie uşoară e pe sfârşite.

Fiecare computer are o adresă IP unică, dar adresele nealocate sunt pe sfârşite.

Cerf a explicat că e ca şi cum s-ar termina numerele de telefon. Nemaiavând noi numere, nimeni nu se mai poate abona.

Când Cerf, alături de alţi cercetători, a fondat Internetul în 1977, el a instalat "protocolul de Internet versiunea 4" (IPv4), care furniza 4,2 miliarde de adrese.

În prezent, mai puţin de 14% dintre aceste adrese rămân libere.

Se estimează că adresele IPv4, fiecare dintre ele fiind o serie de 32 de biţi, se vor termina în 2010 sau chiar la anul.

Un nou sistem, IPv6, e gata să fie implementat de mai mult de un deceniu. În IPv6, fiecare adresă are 128 de biţi şi sistemul furnizează 340 de trilioane de trilioane de trilioane de adrese (adică 340,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000). Se estimează că ele vor fi suficiente pentru deceniile care urmează.