Internetul „la purtător”. Ce oferte au marile companii
- Adam Popescu
- 21 aprilie 2010, 20:30
Serviciile 3G încep să aibă o acoperire mare în România, odată cu intrarea în competiţie şi a ultimei companii de telefonie mobilă care nu beneficia de această opţiune.
Odată cu lansarea de ieri a serviciilor de co municaţii de ge neraţia a treia (3G) a Cosmote România, bătălia în internet „la purtător” între cele trei companii de telefonie mobilă a luat amploare.
Fiecare dintre acestea au venit pe piaţă cu oferte îm bunătăţite şi încearcă în continuare să-şi mărească aria de acoperire a respectivelor servicii pentru a câştiga cât mai mulţi clienţi.
În oferta Orange, abonamentele pentru conectarea la internet mobil pe PC încep de la 8 euro/lună şi includ trafic nelimitat. „Reţeaua HSDPA (de mare viteză - n.r.) a Orange România acoperă peste 950 de localităţi, în timp ce reţeaua EDGE are acoperire naţională şi asigură stabilitatea conexiunii mobile în timpul călătoriilor”, ne-au declarat oficialii companiei.
Concurenţa, cot la cot
Vodafone a anunţat recent extinderea reţelei HSDPA+, care oferă viteze de internet mobil de până la 21,6 Mbps pentru download şi de până la 5,7 Mbps pentru upload, într-un număr de 15 noi localităţi în plus faţă de Bucureşti.
„Clienţii Vodafone România, persoane fizice sau din segmentul de business, pot beneficia de cele mai mari viteze de date mobile disponibile pe piaţă, cu pachetul Internet Nelimitat Profesional, cu trafic iniţial lunar de 16 GB, la tariful de 26,99 euro/lună (cu TVA)”, ne-au declarat oficialii Vodafone România.
Traficul de date care depăşeşte 16 GB nu va fi taxat suplimentar, însă viteza corespunzătoare acestuia va fi de până la 128 kbps download şi 64 kbps upload. Serviciile 3G broadband HSDPA sunt disponibile, în reţeaua Vodafone, în peste 500 de localităţi din România, inclusiv în toate reşedinţele de judeţ.
Ultimii veniţi vor să câştige terenul pierdut
După ce a preluat Zapp, cel de-al patrulea operator de pe piaţă, Cosmote s-a bucurat şi de o licenţă de 3G, astfel că acum vrea să recupereze terenul pierdut pentru perioada în care compania avea serviciul I-mode, iar ceilalţi operatori aveau 3G.
Potrivit şefului Cosmote, Stefanos Theocharopoulos, operatorul va continua eforturile de extindere a reţelei 3G într-un ritm foarte rapid. Reţeaua 3G a Cosmote România acoperă aproximativ 58% din populaţia României şi oraşele Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Galaţi, Craiova, Braşov, Moineşti, Olteniţa şi Orăştie, precum şi alte aproximativ 300 de localităţi.
Pentru ultimele două oferte ale Cosmote din tabelul alăturat, compania scade viteza de download la 256 kbps. Serviciile 3G furnizate de Cosmote sunt disponibile şi în roaming, în 30 de ţări prin intermediul a 37 de operatori.
COMPARAŢIE
Ofertele de internet 3G ale companiilor de telefonie mobilă