Spre deosebire de Bulgaria, legislaţia noastră permite grupului rusesc să fie proprietarul tronsonului românesc al gazoductului South Stream.
România ar putea fi preferată Bulgariei în proiectul South Stream întrucât legislaţia naţională permite Gazprom să rămână proprietarul tronsonului de conductă care tranzitează ţara noastră. Asta în condiţiile în care, zilele trecute, presa internaţională scria că Bulgaria întârzie implementarea proiectului, susţinând că doreşte să fie proprietarul conductei de pe teritoriul său, în detrimentul consorţiului Gazprom-Eni.
Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a admis, ieri, că partea rusă a transmis semnale pozitive privind implicarea ţării noastre în proiect. „Până acum, la nivel oficial, nu există o invitaţie, dar sunt anumite semnale faţă de care România a manifestat deschidere şi, dacă va fi invitată, va participa în orice formulă care ar putea să întărească securitatea sa energetică“, a subliniat oficialul.
Ministrul nu vorbeşte fără ruşi
El a evitat să ofere, însă, detalii fără acordul partenerilor din aceste discuţii. „Nu fac niciun comentariu ca ministru decât atunci când sunt împreună cu izvorul semnalelor, în urma unei posibile întâlniri, unde, împreună cu mine, ar fi interlocutorii acestui proiect. Orice declaraţie unilaterală va alimenta un tip de ambianţă care nu este propice“, a spus Vosganian.
La rândul său, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, spune că legislaţia a fost modificată tocmai pentru a facilita dezvoltarea proiectului Nabucco, care a necesitat derogări privind reglementările referitoare la accesul terţilor la sistemele de transport al gazelor şi la metodologiile de tarifare. „Legislaţia naţională spune că oricine poate construi conducte în România, iar Gazprom poate fi proprietarul tronsonului care tranzitează România, dacă o va cere, aşa cum partea română a Nabucco va fi în proprietatea consorţiului care implementează acest proiect“, a declarat Rusu. Astfel, Transgaz ar rămâne operatorul conductei şi va încasa veniturile din activitatea de tranzit. „Nu am făcut un calcul cu privire la profitabilitatea pentru noi a proiectului, pentru că nu se ştie, în mod oficial, ce intenţii există“, a precizat Rusu. Acesta a mai spus că o delegaţie a Gazprom, mandatată să discute astfel de propuneri, ar putea veni în România săptămâna viitoare.
Rusu a mai spus că Nabucco şi South Stream nu sunt proiecte concurente întrucât cererea masivă de gaze din vestul Europei depăşeşte cu mult capacitatea cumulată a celor două gazoducte.
ACORD
Investitorii de la reactoarele 3 şi 4 acceptă condiţiile guvernului Prima etapă a negocierilor cu cele şase companii interesate să participe la realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă (Enel, CEZ, Iberdrola, Electrabel, MittalSteel şi RWE) a fost finalizată, iar rezultatele acestor discuţii vor fi făcute publice săptămâna viitoare, a declarat Vosganian. Potrivit unor surse din piaţă, prima etapă a fost finalizată cu un acord agreat de toate companiile implicate, privind modul de lucru al companiei de proiect. „Toate cele şase companii private au acceptat condiţia ca Nuclearelectrica să deţină 51% din compania de proiect“, ne-au spus sursele. Conform lui Vosganian, investitorii au invocat problema continuităţii deciziei politice în acest proiect. „Până în prezent, nu avem niciun semnal de la vreun partid că proiectul nuclear nu va fi susţinut“, a punctat ministrul. Negocierile vor continua până în decembrie, urmând ca, în martie, să fie înfiinţată compania de proiect, care va realiza un studiu privind costurile proiectului. Guvernul a estimat investiţia totală la 4 miliarde euro. Cele două unităţi ar trebui puse în funcţiune în 2014, respectiv 2015. CE: Puţini furnizori de gaze pentru Nabucco