Un tribunal federal american a respins cererea administrației Trump de a impune imediat interdicții de călătorie, restricții blocate de un judecător federal, vineri. Interdicția se referea la cetățenii a șapte state majoritar musulmane. Judecătorii susține că această măsură este „neconstituțională și discriminatorie”.
Judecătorul federal din Seattle a decis să respinsă solicitarea avocaților guvernului că statele americane nu au dreptul să nu aplice ordinele executive ale lui Donald Trump.
Curtea Ninth Circuit a negat cererea privind o moțiune imediată, de urgență, pentru o măsură administrativă la nivel național în Statele Unite. Tribunalul a cerut ca ambele părți (guvernul și cei care contestă măsura) să depună documente pentru ca instanța să poată lua o decizie.
Imediat după miezul nopții, Departamentul de Justiție a făcut apel, cerând suspendarea temporară a deciziei de stopare a interdicției de intrare în SUA, spunând că blocarea acestei decizii a președintelui „este în dauna publicului” și „pune sub semnul întrebării judecata președintelui în probleme de securitate națională”.
Bătălia legală se mută acum la A Noua Curte de Apel, și se referă la o decizie de vineri, dată de judecătorul Tribunalului Districtual James Robart, care a oprit implementarea unor prevederi din ordinul executiv al lui Trump.
Măsurile luate de Trump se referă la interdicții privind cetățenii din Siria, Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan și Yemen, pentru o perioadă de 90 de zile; suspendarea intrării refugiaților în SUA pentru 120 de zile și suspendarea pe termen nelimitat a intrării refugiaților sirieni.