Angajatorii care plătesc salariile în plic, depistați cu inteligența artificială
- Maria Dima
- 31 ianuarie 2024, 17:17
Ministrul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova, Alexei Buzu, a anunțat că va folosi inteligența artificială pentru a-i descoperi pe angajatorii care achită salariile în plic.
Inteligența artificială va fi folosită în Republica Moldova pentru a depista companiile ce practică plata salariilor în plic. Ministrul Muncii, Alexei Buzu, a spus că vor fi vânate companiile care dețin majoritar un portofoliu de angajați cu salariu minim, acesta fiind un prim indiciu „că o parte din salarizare este în plic”.
”O echipă de ingineri este implicată în identificarea soluțiilor optime de inteligență artificială, care, odată aplicate, vor scoate la iveală întreprinderile, agenții economici unde există suspiciune rezonabilă cu privire la munca informală.
Acest mecanism se bazează pe consumul de date. De exemplu, dacă într-o companie majoritatea salariaților sunt pe salariul minim, acesta este un indiciu că o parte din salarizare este în plic. În practică sistemul va fi mult mai sofisticat”, a declarat Buzu într-un interviu pentru agora.md.
Inteligența artificială, folosită după modelul țărilor europene
Soluția, a mai precizat ministrul Muncii, este împrumutată din experiența țărilor europene, acolo unde deja au fost folosite metode IA și au fost obținute rezultate: ”Odată cu metodele IA, mai este necesar ca instituțiile de bază să fie reformate. Recent am fost la o întrunire a tuturor miniștrilor muncii și protecției sociale din Europa și colegul nostru din Estonia a spus că guvernul estonian la moment utilizează peste 80 de modele de inteligență artificială în programele sale și am înțeles că noi avem foarte mult de recuperat.
Problema este atât de complicată că noi trebuie să avem un instrumentariu foarte larg de la asigurarea unei reforme la instituțiile de bază la un dialog mult mai eficient și strategic cu angajatorii, programe de împuternicire a salariaților, programe de prevenție, de formalizare, inteligență artificială și oricare altă soluție pe care noi putem să o găsim”, a detaliat ministrul Muncii.
Sistemul va fi implementat în cel mai scurt timp
Sistemul va fi implementat până la sfârșitul anului 2024 sau cel târziu 2025. ”Din cauza practicii de oferire a salariului în plic au de suferit toți, antreprenorii corecți de pe urma competenței neloiale, suferă salariații pentru că nu beneficiază de protecția suficientă, asigurarea socială, suferă bugetul de stat, bugetul de asigurări sociale, dar și persoanele care contează pe pensii mai mari, alocații”, a mai spus Alexei Buzu.
Potrivit datelor prezentate de Biroul Național de Statistică și publicate de anticoruptie.md, în trimestrul trei al anului 2023, munca nedeclarată în rândul salariaților a fost 8,2% față de 6,8% în aceeași perioadă a anului 2022.
Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înțelegeri verbale) este mai frecventă printre bărbați (10,1%), decât printre femei (6,7%). Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unor înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură (74,4%), construcții (10,4%), industrie (4,0%) și comerț (2,0%). Statistica mai arată că în sectorul informal au lucrat 17,2% din totalul persoanelor ocupate în economie.