Inteligența artificială prezice durata vieții. A fost inventat un chatbot revoluționar

Inteligența artificială. Sursa foto: Dreamstime.com

Inteligența artificială prezice durata vieții cu o acuratețe de 78%.Acest chatbot revoluționar analizează o vastă bază de date ce conține informații demografice și medicale pentru milioane de indivizi.Life2vec, poate determina și câți bani vei avea înainte să mori.

Inteligența artificială prezice durata vieții

Oameni de știință au introdus în model date din înregistrările demografice și de sănătate daneze pentru șase milioane de oameni. Spre deosebire de ChatGPT, această inteligență artificială folosește informații precum venitul, profesia și dosarele medicale pentru a afla data morții.

Cercetările anterioare au stabilit deja că anumiți factori de viață pot duce la vieți mai lungi sau mai scurte. A fi bărbat, un fumător sau un diagnostic de sănătate mintală slabă pot contribui la o durată de viață mai scurtă. Cei cu o situație financiară bună pot trăi mai mult.

Inteligența Artificială. Sursa foto: Pixabay

Fiecare dintre acești factori are un cod în setul de date danez, cum ar fi „S52” pentru un antebraț rupt sau „IND4726” pentru lucrul într-un magazin de tutun.„În septembrie 2012, Francisco a primit douăzeci de mii de coroane daneze ca gardian la un castel din Elsinore” și „În timpul celui de-al treilea an la internat, Hermione a urmat cinci cursuri opționale” sunt exemple ale poveștilor scrise despre subiecte.

Acuratețea este uluitoare

Echipa a testat Life2vec pe un grup de persoane cu vârsta cuprinsă între 35 și 65 de ani, dintre care jumătate au murit între 2016 și 2020.

Inteligență artificială. Sursa foto: Tung Nguyen/ Pixabay

Life2vec a prezis durata vieții acuratețe uluitoare – 78%. Chatbotul a reușit să prezică rezultatele testelor de personalitate cu mai multă acuratețe decât modelele antrenate special pentru această sarcină.

Echipa, condusă de profesorul Sune Lehmann Jorgensen de la Universitatea Tehnică din Danemarca, a remarcat că, având în vedere că modelul a fost instruit exclusiv pe date din Danemarca, este posibil ca rezultatele să nu fie la fel de precise pentru cei care locuiesc în ale țări.

Avertismentul cercetătorilor

Cercetătorii consideră că marile afaceri nu trebuie să profite de acest chatbot, chiar dacă deja există tehnologii similare.„În mod clar, modelul nostru nu ar trebui să fie folosit de o companie de asigurări”, a spus profesorul Jorgensen.

Oamenii de știință au mai spus: „Cadrul nostru permite cercetătorilor să descopere mecanisme potențiale care au impact asupra rezultatelor vieții, precum și posibilitățile asociate pentru intervenții personalizate”, potrivit Adevărul.