Franța pregătește lansarea unei agenții pentru inteligență artificială militară

Franța pregătește lansarea unei agenții pentru inteligență artificială militarăInteligență artificială. Sursa foto: Arhiva EVZ

În luna iulie, Franța va lansa o nouă agenție numită AMIAD, dedicată dezvoltării inteligenței artificiale în domeniul apărării.

Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a declarat într-un interviu pentru ziarul Les Echos că această agenție de inteligență artificială va fi finanțată cu 300 de milioane de euro.

Un fost angajat Google va conduce agenția de inteligență artificială

Bertrand Rondepierre, un fost angajat al Google, va prelua conducerea Agenției Ministeriale a Inteligenței Artificiale în Domeniul Apărării (AMIAD).

Scopul AMIAD este să îmbunătățească arsenalul militar, să gestioneze informațiile clasificate și să planifice operațiunile militare, potrivit ministrului francez.

„Armata franceză fie se actualizează, fie eşuează”, a transmis Sébastien Lecornu despre agențai de inteligență artificială.

Inteligența artificială

Sursa foto: Zoran Stojiljkovic | Dreamstime.com

Peste 300 de specialiști vor fi angajați

Până la finalul anului 2026, agenția are planuri de a recruta 300 de ingineri, cercetători, doctoranzi civili și militari.

Pentru agenția de inteligență artificială se va înființa o secție de cercetare la Palaiseau, la Școala Politehnică, și o secție tehnică în apropiere de Rennes, la Bruz, într-o facilităție specializată în gestionarea informațiilor și domeniul cibernetic, care aparține Direcției Generale a Armamentului (DGA).

Se va instala un „supercomputer clasificat” la Mont-Valérien, în Suresnes, Hauts-de-Seine, potrivit News.ro.

Prima lege privind inteligența artificială

În cursul lunii trecute, Uniunea Europeană a aprobat o legislație revoluționară la nivel global pentru a reglementa tot ce ține de inteligență artificială.

„Legea AI” a fost adoptată după negocieri intense, a anunțat președinția belgiană a Consiliului UE.

„Această «Lege AI» este o etapă fundamentală, care stabileşte primele reguli de pe planetă asupra inteligenţei artificiale, pentru a o face mai sigură şi respectuoasă faţă de drepturile omului”, a anunțat preşedinţia belgiană.

Inteligența artificială

Sursa foto: Pixabay

Textul a fost aprobat în unanimitate, cu toate că unele state membre, precum Franța și Germania, au exprimat preocupări, de care s-a ținut cont în variantă finală a actului legat de inteligență artificială.

În aprilie 2021, Comisia Europeană a prezentat prima propunere de „lege a inteligenței artificiale”.

Această inițiativă a suferit modificări în timpul procesului legislativ, în contextul în care compania americană OpenAI a lansat la sfârșitul anului 2022 robotul conversațional ChatGPT, capabil să genereze texte sau traduceri în doar câteva secunde.