Inteligența Artificială, folosită de poliție pentru identificarea șoferilor care încalcă regulile

Telefon mobil la volan. Sursa foto: Freepik

Marea Britanie. Un sistem inovator, bazat pe Inteligența Artificială, ar putea permite poliției să impună sancțiuni pentru utilizarea telefonului mobil în timpul ce se află la volan.

În Regatul Unit, o cameră dotată cu AI a fost implementată pentru a detecta șoferii care nu poartă centura de siguranță sau utilizează telefonul mobil în timpul conducerii.

Inteligența Artificială îi identifică pe șoferii care nu respectă regulile

În decursul unei săptămâni de testare, poliția din Hampshire și Insula Wight, împreună cu poliția din Thames Valley, au reușit să detecteze aproape 500 de posibile infracțiuni utilizând noua tehnologie.

Un microbuz a fost dotat cu două camere pentru acest scop. Una dintre camere captează imagini dintr-un unghi jos pentru a identifica utilizarea telefonului mobil la ureche.

De asemenea, aceasta detectează dacă pasagerii poartă centura de siguranță prin înregistrarea părții superioare a acesteia.

Inteligența Artificială. Sursa foto: Pixabay

Imaginile, verificate ulterior de polițiști

A doua cameră capturează imagini dintr-un unghi înalt. Aceasta identifică dacă persoanele folosesc telefonul mobil pentru navigare sau trimiterea de mesaje.

De asemenea, această cameră analizează partea inferioară a centurii pentru a verifica dacă este corect fixată.

Imaginile sunt ulterior trimise către AECOM, producătorul sistemului ce se bazează pe Inteligența Artificială.

La AECOM, două echipe distincte verifică datele înainte de a le transmite poliției. Acest proces asigură că doar infracțiunile evidente sunt investigate.

Trafic auto. Sursa foto: Arhiva EVZ

Sute de șoferi au fost amendați

În total, 86 de șoferi au fost depistați folosind telefonul mobil în timp ce conduceau, iar 273 de persoane nu purtau centura de siguranță.

De asemenea, 132 de vehicule au fost identificate cu diverse infracțiuni tehnice, inclusiv încărcături nesecurizate, anvelope defecte sau supraîncărcare.

„Vom continua să educăm oamenii că distragerea atenției la volan este mortală, că aceste infracțiuni vor fi pedepsite și că aceste obiceiuri sociale trebuie să se schimbe”, a explicat Simon Gomer de la Siguranța rutieră, potrivit futurezone.at.