Intelectualii saudiţi au depus o petiţie anti-monarhie pe Facebook

Intelectualii saudiţi au depus o petiţie anti-monarhie pe Facebook

Un grup de intelectuali saudiţi a deschis o petiţie pe site-ul de socializare Facebook în care cere transformarea regatului într-o monarhie constituţională şi separarea puterilor în stat, potrivit ziarului israelian Haaretz.

Intelectualii vor astfel ca executivul să fie numit de parlament, acesta din urmă ales prin vot popular. Regele urmează doar să îşi dea avizul consultativ asupra componenţei guvernului. O altă revendicare este independenţa sistemului judiciar.

Nici monarhia şi nici reprezentanţii regelui nu au comentat revendicările intelectualilor. Surse apropiate palatului regal au declarat că autorităţile centrale vor să vadă mai întâi care va fi amploarea protestelor programate pentru ziua de vineri în aşa-numita "zi a mâniei". În urmă cu cinci zile, membrii minorităţii şiite au manifestat într-un oraş din estul ţării, cerând eliberarea din închisoare a celor încerceraţi fără un proces.

Între timp, semnatarii petiţiei adaugă noi revendicări, mult mai vehemente. "Plecaţi, fii ai familiei saudite", este una dintre cerinţe, sub o caricatură în care monarhia este reprezentată sub forma unui soldat care asupreşte poporul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alţii cer anularea tuturor datoriilor către stat, crearea de locuri de muncă, stabilirea unui salariu minim pe economie în valoare de 2.600 de dolari şi alocaţii celor care nu pot munci din raţiuni independente de voinţa lor. Femeile au profitat şi ele de petiţie pentru a cere ridicarea tuturor restricţiilor ce le sunt impuse.

De remarcat că femeile au protestat separat de bărbaţi la manifestaţiile de vinerea trecută. Spre deosebire de Tunisia, statul cel mai progresist cu privire la drepturile civile acordate femeilor, în Arabia Saudită acestea se confruntă cu o lungă listă de interdicţii. De exemplu, numărul meseriilor interzise femeilor aici este mai mare decât cel al ocupaţiilor pe care le pot avea. De anul trecut, femeile pot deveni avocat, o decizie luată de regele Abdullah însuşi, dar şi în acest caz meseria este practicată în limite bine stabilite. O femeie avocat poate profesa doar sub suprevegherea unui bărbat din branşă, dar nu poate participa la un proces în care este judecat un reprezentant al sexului opus.