Întâlnirea SECRETĂ care demonstrează că în culisele UE există o adevărată GROAZĂ de Brexit

O reuniune secretă, la care au participat lui Martin Selmayr, șeful de cabinet al liderului Comisiei Europene, și șase miniștri de Externe a avut loc vinerea trecută, în încercarea de a identifica măsurile de contracarare a șocului unei eventuale ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Deși Bruxelles-ul nu vrea să admită că riscul unui Brexit este serios, întâlnirea dezvăluită de Der Spiegel, care a avut loc în acest weekend la Chateau de Val-Duchesse, aproape de capitala Belgiei, demonstrează că în culisele UE temerile sunt mult mai mari decât vor liderii s-o arate. Și că realitatea este diferită de sondajele din Marea Britanie.

Mai mult, anterior, Selmayr ar fi avut și alte întâlniri informale cu alți lideri europeni, în același scop.

Un participant la întâlnire și-a manifestat îngrijorarea față de miza financiară uriașă, dacă „Marea Britanie – al doilea contributor după Germania la trezoreria UE – votează pentru ieșire”.

În Marea Britanie are loc o dezbatere încinsă pe marginea corectitudinii sondajelor de opinie, ale căror rezultate diferă dramatic, în funcție de modul de realizare a acestora. Astfel, sondajele telefonice arată cu regularitate o majoritate favorabilă rămânerii în UE, în vreme ce sondajele online arată că majoritatea britanicilor dorește ieșirea.

Campania electorală este și ea de o agresivitate și un populism ieșite din comun, ceea ce dovedește miza uriașă a votului. Taberele nu se dau în lături de la nici o priomisiune și de la nici o amenințare.

Astfel, partizanii Brexitului apasă pedala pericolului imigrației și încearcă să-i convingă pe britanici că vor beneficia de mai mulți bani, ademenindu-i onclusiv cu scutiri de TVA la gaze și energie.

De cealaltă parte, partizanii Rămânerii prezintă un peisaj apocaliptic, cu o Mare Britanie în pragul războiului și expusă terorismului islamist.

Fapt fără precedent, deși referendumul din 23 iunie este un eveniment politic intern, liderii lumii se implică fățiș, încercând să-i influențeze rezultatul.

Luna trecută, Barack Obama a traversat Oceanul, pentru a-i avertiza pe britanici că va fi nevoie de zece ani pentru ca țara lor să ajungă la un acord comercial cu Statele Unite, din afara UE. Amintim că se fac eforturi intense pentru finalizarea acordului comercial TTIP, între SUA și UE, dar și acest document are parte de contestări serioase.

La rândul lor, președintele francez Hollande și cancelara germană Merkel au folosit comemorarea Bătăliei de la Verdun pentru a face aluzii foarte transparente la nocivitatea Brexit-ului.