Întâlnirea lui Iohannis de care face mișto Ponta pe Facebook. Ce transmit americanii despre rolul României

Întâlnirea lui Iohannis de care face mișto Ponta pe Facebook. Ce transmit americanii despre rolul României

De ce a fost necesar ca adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken, să vină la București, după ce înainte a trecut pe la Varșovia, ca să dea un semnal de susținere maximă a DNA?

Readucerea în prim-planul politicii dâmbovițene a lui Victor Ponta de către Liviu Dragnea, după ce ultimul a luat doi ani de pușcărie cu suspendare, dar cu sentință definitivă, a ridicat mari semne de întrebare la ambasadele occidentale de la București.

Surse din JUSTIȚIE spun că nervozitatea din PSD este cauzată de posibila numire a președintelui Înaltei Curți, Livia Stanciu, la Curtea Constituțională, de către președintele Iohannis. Aceeași nervozitate ar fi și la nivelurile doi si trei ale Justiției, care aduc argumentul că Livia Stanciu ar fi compromisă moral după ce a avut celebrul proces, îndelung mediatizat, cu secretara soțului.

Americanii susțin DNA pentru că, după cazul Ucraina, le e clar că un stat corupt în zona noastră e victimă sigură a rușilor. Adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken, a declarat duminică, la o întâlnire cu presa de la București, că Statele Unite ale Americii admiră lupta dusă în țara noastră împotriva corupției, Direcția Națională Anticorupție (DNA) fiind "un fel de model" pentru statele din regiune ce au probleme asemănătoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Americanii au identificat doar doi mari prieteni în Europa Centrală și de Est, Polonia și România. Bulgarii, sârbii, ungurii, fiind pro-ruși, potrivit sondajelor, ca slavi, în cazul primelor două popoare, iar maghiarii ca urmare a politicii lui Viktor Orban.

Jocul de la Chișinău

România și partenerii din Est trebuie să aibă încredere în angajamentul absolut al SUA și al altor parteneri NATO de a veni în apărarea unui aliat, în cazul unei agresiuni, a declarat, duminică, adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken aflat la București, unde s-a întâlnit cu președintele Iohannis, întâlnire de care Victor Ponta face mișto.

El spunea asta în timp ce armament american era expus, în premieră, în centrul Chișinăului. Armament pe care socialiștii lui Igor Dodon agățau coroane funerare și strigau: “NATO, pleacă acasă!”.

"Avem discuții foarte detaliate legate de provocările de securitate. (...) Summitul NATO (din iunie-n.red) va fi un moment important, la care vom demonstra modul în care am făcut față acestor provocări. Sunt provocări din Est, din Sud, dar și provocări interne — în Europa, spre exemplu, criza refugiaților", a spus Blinken.

Americani, non stop

Soldații americani vor fi prezenți în Europa full-time, inclusiv în România, 12 luni pe an. Acum stau doar șase luni pe an, cu echipament modern, training. Este o obligație și o investiție pe care Statele Unite ale Americii o fac, a arătat oficialul american. Potrivit acestuia, angajamentul SUA față de articolul 5 din Tratatul NATO este "de neclintit".

"Cred că ați văzut în cazul Ucrainei, care nu este membru NATO, angajamentul nostru și al unor țări europene pentru a restaura suveranitatea teritorială (...) care era pusă în pericol de Rusia. (...) În cazul unei țări NATO, avem, potrivit articolului 5 al Tratatului NATO, această obligație (de a o apăra – n.red), nu am niciun dubiu că vom respecta angajamentul, iar alți aliați vor face același lucru", a declarat el.

Agresiunea Rusiei

Oficialul american a adăugat că "acțiunile Rusiei în Europa, întâi în Georgia și, recent, în Ucraina, nu doar că au atacat suveranitatea și integritatea celor două țări, ci, mai mult, au subminat principiile ce stau la baza ordinii internaționale", pentru care membrii NATO au "muncit atât de mult, în cei 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial".

"Sperăm că Rusia își va schimba abordarea, dar, până acest lucru se va întâmpla, noi vom apăra principiile care sunt miza, iar în cazul Ucrainei este imperativ ca Rusia să respecte angajamentele sale, și anume Acordul de la Minsk. Până va face acest lucru, sancțiunile impuse de SUA și țări europene rămân aceleași", a adăugat Blinken.

Antony Blinken s-a întâlnit în România cu premierul Dacian Cioloș și cu membri ai Guvernului, dar și cu președintele Klaus Iohannis.