De la Națiunile Unite, prezente la întâlnirea de la Istanbul, se vorbeşte despre progrese mari către un acord, dar mai este nevoie de muncă la nivel "tehnic" pentru oficializarea unui pact.
Întâlnirea dintre Rusia, Ucraina, Turcia și ONU de la Istanbul pentru a rezolva criza cerealelor ucrainene blocate în porturile Mării Negre s-a încheiat miercuri, după o întâlnire de trei ore. Din partea guvernului lui Erdoğan se dau asigurări că s-a ajuns la un acord cu ambele părți, dar de la ONU se clarifică că mai sunt câteva detalii de finalizat, notează Cadenaser.
Secretarul general ONU, António Guterres, a anunțat progrese mari către un acord care să permită exportul de cereale ucrainene blocate de războiul din țară, dar a indicat că va mai fi nevoie de mai multă muncă la nivel "tehnic" pentru oficializarea unui acord. Potrivit lui Guterres, negocierile au făcut un "pas cheie înainte" în discuțiile purtate.
Adresându-se jurnaliştilor la New York, diplomatul portughez a explicat că există acorduri pe mai multe aspecte precum mecanismele care vor controla exporturile şi sistemul de coordonare pentru a facilita plecarea cerealelor din porturi, însă unele probleme trebuie rezolvate.
Potrivit observatorilor, cel mai mare obstacol în calea ajungerii la un acord a fost până acum controlul navelor în drum spre Ucraina, întrucât Moscova dorește să le înregistreze pentru a se asigura că nu transportă arme în țara invadată, cerere pe care Kievul o respinge. La rândul său, partea ucraineană cere garanții de securitate împotriva atacurilor rusești dacă va fi de acord să elimine minele maritime pe care le-a amplasat pentru a-și proteja porturile, unde sunt acum peste 20 de milioane de tone de cereale și semințe de floarea soarelui care nu pot ajunge pe piețele internaționale.
Penuria globală a acestor produse este agravată și mai mult de deficitul de îngrășăminte care au încetat să mai fie exportate după ce a început invazia rusă a Ucrainei pe 24 februarie. Potrivit presei turce, dezbaterea este centrată în jurul folosirii navelor-rezervor care să însoţească navele cu cereale ucrainene prin apele minate din jurul portului Odesa. Turcia trebuie să inspecteze, cu ajutorul ONU, navele cu grâu sau alte cereale pentru a garanta Rusiei că nu se transportă arme.
Înainte de începerea întâlnirii, guvernul rus a declarat că va prezenta la Istanbul un pachet de propuneri privind exportul de cereale ucrainene pentru a rezolva cât mai curând criza. "Delegația rusă a pregătit și a înaintat un pachet de propuneri privind soluționarea practică timpurie a acestei probleme", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de agenția oficială de presă TASS.
Peste 20 de milioane de tone de cereale blocate de invazia rusă
Ministerul Apărării nu a dezvăluit conținutul propunerilor, deși alte surse ruse au subliniat că procesul de reluare a exportului de cereale ucrainene ar putea dura o lună, dacă Rusia, Ucraina, Turcia și ONU ajung la un acord. "Se înțelege că acest proces nu va fi rapid, dar există o dorință generală ca acesta să nu dureze mai mult de o lună", a declarat sursa pentru RIA Novosti, cealaltă agenție oficială de știri a Rusiei.
În cazul unui consens, Turcia și ONU ar monitoriza punerea în aplicare a mecanismului convenit. "Principalul lucru acum este să ajungem la un consens și să formăm un centru de control operațional la Istanbul", a declarat sursa pentru RIA Novosti. În porturile ucrainene de la Marea Neagră, în special la Odesa, sunt peste 20 de milioane de tone de cereale blocate de invazia rusă, care nu pot ajunge pe piețele internaționale.
Ucraina insistă să-și deblocheze porturile maritime, deoarece capacitatea de transport prin porturile fluviale Dunării, punctele de control feroviar și rutier până la granița de vest nu sunt suficiente pentru a înlocui marea. În luna iunie, Ucraina a reuşit să exporte circa 2,5 milioane de tone de produse agricole prin rutele logistice disponibile, când necesarul se ridică la circa 8 milioane de tone pe lună.
Săptămâna aceasta, după ce a recuperat recent strategica Insula Șerpilor din Marea Neagră, Ucraina a reușit să folosească estuarul Bîstroe de la gura Dunării pentru a exporta niște cereale din porturile Izmail, Reni și Ust-Dunaisk. Anterior, companiile maritime globale trebuiau să folosească canalul românesc Sulina.
Traducerea: Rodezia Costea/rcostea/fmatei