Întâlnire secretă între Viktor Orban, omul lui Trump și rivalul Papei

Întâlnire secretă între Viktor Orban, omul lui Trump și rivalul Papei

International Catholic Legislators Network (ICLN) a organizat un misterios summit, în perioada 22-25 august, pentru „promovarea valorilor creștine în politică”. În afară de Orban, șeful de cabinet al lui Donald Trump, Mick Mulvaney, s-a afl at printre participanții acestei reuniuni secrete a politicienilor catolici de dreapta.

Secretul a fost păstrat cu privire la acest summit, dar prezența a peste 200 de jandarmi portughezi la sanctuarul Fatima Marian a pus presa pe jar.

Însă lista completă a participanților și ordinea de zi a reuniunii organizate de ICLN au fost păstrate sub cea mai strictă con fidențialitate. Site-ul ICLN explică faptul că oaspeții „pot dezbate liber și schimba opinii pe teme” la reuniuni.

Ziarul portughez Publico a putut totuși confirma numele altor participanți, în afară de Viktor Orban și Mick Mulvaney.

Ne puteți urmări și pe Google News

Printre ei s-a aflat cardinalul chinez Joseph Zen Ze-kiun, episcop emerit de Hong Kong și opozant feroce al regimului din China. Zen l-a criticat pe Papa Francisc pentru acordul semnat de Vatican, în septembrie 2018, cu Beijingul, care stipulează că toți episcopii din China sunt în „comuniune cu Roma”.

Zen a cerut și demisia secretarului de stat de la Vatican, cardinalul Pietro Parolin, în legătură cu acest acord pe care-l consideră o „trădare” a catolicilor chinezi, persecutați timp de decenii de Partidul Comunist Chinez. Printre personalitățile religioase au figurat și patriarhul Bisericii Ortodoxe Siriace a Antiohiei, Ignatius Aphrem II și patriarhul Bisericii Catolice Siriene, Ignatius Joseph III Yunan.

Un Bilderberg politico-creștin

ICLN a avut grijă să sublinieze că, după slujba religioasă inaugurală de la basilica Nossa Senhora do Rosário, organizată de cardinalul austriac și unul din fondatorii ICLN, Christoph Schönborn (acum arhiepiscopul Vienei), nu a existat o conferință la sanctuarul Fatima, unul din locurile sacre ale catolicismului. O conferință a avut loc, dar într-un hotel aflat în vecinătate. Aceasta nu este prima întâlnire promovată de ICLN, iar secretomania, care nu permite nici prezența jurnaliștilor, nici difuzarea programului sau a invitaților, este justificată chiar de ICLN prin aceea că responsabilii politici și liderii invitați trebuie să se simtă „liberi să dezbată schimburile de idei”. Singura „informație” despre summitul care seamănă mai mult cu un club Bilderberg pentru creștini a fost un video publicat în februarie de către ICLN, care promitea un „eveniment istoric” la care vor participa politicieni creștini și lideri religioși din întreaga lume.

Nu și pe placul Vaticanului

Criticii acestui pelerinaj de extremă dreapta, citați de Novenanews, spun că summit-ul are implicații „tulburătoare”, atât în ceea ce privește politica de extremă dreaptă pe care o promovează, cât și pentru teologia ultra-conservatoare pe care o susține.

Potrivit ICLN, prezența politicienilor la evenimentele sale se face numai pe bază de invitație personală și presupune „un profil catolic vizibil (…) care se reflectă în declarațiile publice, în special când vine vorba de sacralitatea vieții umane (…) de adevărata natură a căsătoriei sacramentale ca uniune între un bărbat și o femeie și angajamentul de a păstra libertatea fundamentală a religiei”. ICLN, care se definește organizație „nepartizană, concepută pentru a forma politicieni activi creștini”, nu este văzută bine de Vatican.

Chiar dacă cardinalul Schönborn este văzut ca o figură moderată, în special pentru că a pledat pentru neexcluderea catolicilor din uniunile persoanelor de același sex, ICLN este apreciată ca una din cele mai conservatoare facțiuni ale Bisericii Catolice.

Iar Papa Francisc și-a exprimat dubiile cu privire la direcția ICLN. Anul trecut, responsabilii ICLN au fost primiți la Vatican, iar suveranul pontif i-a avertizat asupra necesității de a lucra pentru construirea unei „societăți mai umane și mai juste”, subliniind că „fundamentalismul și intoleranța nu pot fi combătute cu și mai mult fundamentalism și intoleranță”.

 

Vizite private finanțate de statul portughez

Secretomania ICLN cu privire la identitatea altor invitați prezenți la Fatima și cu privire la ce au discutat nu este singurul aspect neobișnuit al summit-ului.

Dincolo de deplasarea a 200 de jandarmi, pentru protecția invitaților și securizarea hotelului Consolata, situat în proximitatea sanctuarului Fatima, reuniunea a fost finanțată de statul portughez, chiar dacă Orban, Mulvaney și alți politicieni se aflau la Fatima cu titlul de vizită privată.

MAE portughez a confirmat pentru Publico că autoritățile au fost informate în legătură cu vizita politicienilor, fiind și notificate și „prevenite” de Budapesta cu privire la caracterul privat al deplasării lui Viktor Orban. Nici Orban, nici Mulvaney și nici alt om politic prezent la Fatima nu au dorit să-l întâlnească pe primul ministru portughez Antonio Costa.