Întâlnire istorică: regina Elisabeta a II-a şi Martin McGuinness, fost lider al IRA

Întâlnire istorică: regina Elisabeta a II-a şi Martin McGuinness, fost lider al IRA

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a început astăzi o vizită de 48 de ore în Irlanda de Nord, în cadrul manifestărilor consacrate jubileului său, ocazie cu care va avea loc o strângere de mână istorică cu Martin McGuinness, fost lider al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), în prezent vicepremier al teritoriului britanic.

Regina, însoţită de soţul său, Ducele de Edinburgh, refăcut după o recentă problemă de sănătate, s-a deplasat în cursul dimineţii la Enniskillen, pentru a asista la o slujbă religioasă în catedrala oraşului, oficiată în onoarea Jubileului său de diamant (60 de ani de domnie).

Enniskillen a fost în 1987 teatrul unui atentat cu bombă al IRA, soldat cu 12 morţi, una dintre cele mai sângeroase ''tulburări'' din Irlanda de Nord. Suverana britanică s-a întâlnit cu familiile victimelor după slujbă, la care au participat reprezentanţi ai mai multor confesiuni, inclusiv şeful Bisericii Catolice irlandeze, cardinalul Sean Brady.

Sosirea Reginei Elisabeta a II-a a fost salutată de sute de persoane aflate de-o parte şi de cealaltă a traseului ce duce spre catedrală. Regina a mai fost în Irlanda de Nord în 1977, cu ocazia Jubileului de argint, şi în 2002, cu ocazia Jubileului de aur.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miercuri, Suverana britanică va asista la o ''garden party'' la Palatul Stormont din Belfast, sediul forului legislativ şi al executivului Irlandei de Nord, la care vor fi prezenţi 22.000 de invitaţi.

Dar punctul forte al vizitei sale va fi întâlnirea cu Martin McGuinness, ''numărul doi'' din ierarhia partidului naţionalist Sinn Fein şi vicepremier al Irlandei de Nord, pentru o strângere de mână simbolică de reconciliere a relaţiilor irlandezo-britanice.

Martin McGuinness, un catolic în vârstă cu 62 de ani, a fost unui dintre liderii IRA care au luptat împotriva dominaţiei britanice în Ulster în cursul a 30 de ani de conflict în care şi-au pierdut viaţa peste 3.500 de persoane, aminteşte AFP, preluată de Agerpres.

McGuinness este şi unul din principalii artizani ai procesului care a determinat mişcarea clandestină IRA să depună armele, precum şi un negociator major al Acordului de pace din Vinerea Mare din 1998.

Întâlnirea trebuie să aibă loc într-un teatru din Belfast, în cadrul unei manifestări culturale la care va asista şi preşedintele Republicii Irlanda, Michael D. Higgins.

''Este vorba de a întinde mâna păcii şi reconcilierii Reginei Elisabeta a II-a, care reprezintă sutele de mii de unionişti în nord'', a comentat McGuinness. ''Este vorba, de asemenea, ca reprezentant al partidului meu, de a le arăta unioniştilor din nord că suntem gata să respectăm acele lucruri în care ei cred, chiar dacă noi sunt suntem în continuare republicani irlandezi'', a declarat el.

Sinn Fein, care militează în continuare în mod oficial în favoarea reunificării Republicii Irlanda cu Irlanda de Nord, a boicotat în trecut toatele vizitele monarhiei în Ulster. Dar poziţia sa a evoluat de la vizita istorică a suveranei în Republica Irlanda în mai 2011, când partidul şi-a exprimat ''sincera compasiune'' pentru victimele în problema irlandeză.

În septembrie 2011, Martin McGuinness, pe atunci candidat la alegerile prezidenţiale din Republica Irlanda, declara că este gata să se întâlnească cu Regina Elisabeta a II-a dacă va fi ales.

Violenţele dintre separatiştii catolici şi loialiştii protestanţi au încetat, dar grupuri de disidenţi continuă să militeze pentru recurgerea la arme. Circa treizeci de atentate sau de tentative de atentat au avut loc în Irlanda de Nord anul trecut, fără să se înregistreze victime.