Sindicatele au fost prezente luni la Palatul Victoria unde au propus majorarea tichetelor de masă până la valoarea de 40 de lei, de la 1 iulie. La întâlnire au fost prezenţii ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi.
Voucherele de vacanță au început să fie oferite bugetarilor începând cu anul 2019. Instituțiile și autoritățile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.
Mai trebuie subliniat faptul că până în 2026, angajații instituțiilor publice vor primi vouchere de vacanţă cu aceeași valoare ca până acum doar pe suport electronic, potrivit unei ordonanțe publicate vineri în Monitorul Oficial.
La ce înţelegere au ajuns sindicatele cu reprezentanții guvernului
Discuțiile dintre reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor s-au încheiat luni cu un acord pentru continuarea discuțiilor vizând majorarea valorii tichetelor de masă de la 1 iulie 2023.
Întâlnirea, la care alături de ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, au mai participat reprezentanți ai Guvernului, ai Confederațiilor sindicale și patronale, a avut loc în contextul modificărilor și completărilor la Legea nr. 367/2022 privind dialogul social și Legea nr. 53/2003 – Codul muncii precum și a Ordinului pentru stabilirea valorii nominale a tichetelor de masă.
În cadrul reuniunii, s-au dezbătut propunerile organizațiilor sindicale de modificare și completare la Legii 367/2022 privind Dialogul Social. În urma discuțiilor, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus ca până pe 15 mai, Consiliul de Dialog Social de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale să agreeze formula finală pentru viitorul cadru normativ.
Tichetele de masă, majorate cu 5 sau 10 lei
În privința modificării valorii nominale a tichetelor de masă, ministrul Finanțelor a prezentat propunerea de a mări cuantumul acestora la 35 de lei sau la 40 de lei. Ambele propuneri urmează a fi analizate în forurile statutare ale organizațiilor patronale, urmând ca decizia să vizeze aplicarea noii valori nominale de la 1 iulie a acestui an. Potrivit unor surse, valoarea tichetelor ar putea crește de la 30 de lei la 35 de lei la 1 iulie 2023 și la 40 de lei din mai 2024.
Mai trebuie subliniat că Ordinul nr. 1.263/654/2023 al ministrului finanțelor și al ministrului Muncii a apărut vineri în Monitorul Oficial și prevede că valoarea maximă a unui tichet de masă să rămână la 30 de lei cel puțin până în septembrie 2023. Documentul vizează semestrul I al anului, însă vorbim, mai precis, de perioada aprilie - septembrie.
O nouă majorare ar putea să intervină abia începând din octombrie 2023, după ce se stabilește valoarea pentru semestrul II. Valoarea maximă a tichetului de masă a fost majorată ultima oară în iulie 2022, atunci când s-a ajuns de la 20,17 lei la 30 de lei. Reamintim, cu această ocazie, că angajatorii pot oferi tichete de masă cu valori sub maximul prevăzut prin ordin de ministru, avocat.net.