Întâlnire în România între Papă și Patriarhul Rusiei?

O întrevedere istorică între Suveranul Pontif și capul Bisericii Ortodoxe Ruse „este tot mai aproape”. Aceasta va avea loc într-o „țară neutră”. De ce ar putea fi România

Mitropolitul Ilarion de Volokamsk, șeful Departamentului de relații externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat duminică într-un interviu acordat ziarului italian „Corriere della Serra” că o întâlnire istorică între cei doi lideri religioși este tot mai probabilă: „O asemenea întâlnire este mai aproape cu fiecare zi care trece, dar trebuie să fie bine pregătită”.

Influentul ierarh, un adevărat „Ministru de Externe” al Patriarhiei Moscovei, a mai precizat că întâlnirea dintre capul Bisericii Catolice, care numără 1,2 miliarde de membri și cel al Bisericii Ortodoxe Ruse, care cuprinde circa 165 de milioane dintre cei 250 de milioane de creștini ortodocși din întreaga lume, nu va avea loc nici la Moscova, nici la Vatican, ci într-o țară „neutră”. Dintre gazdele posibile, Ilarion a enumerat Austria sau Ungaria.

Mitropolitul Ilarion a declarat că nu poate spune dacă întâlnirea va avea loc chiar anul acesta, însă există „o dinamică bună” în dialogul dintre cele două biserici.

„Oricând vrei, cheamă-mă și vin!”

În avionul care îl aducea anul trecut din Turcia, Papa Francisc le-a spus ziariștilor că i-a trimis un mesaj Patriarhului Kiril în care arată că e gata să-l întâlnească necondiționat: „Oricând vrei, cheamă-mă și vin!”

Acest apel fără echivoc al Sfântului Scaun venea după un alt eveniment istoric: întâlnirea Papei cu Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, pe 30 noi e m b r i e 2014.

P a p a , care i-a sărutat mâna Patriarhului și i-a cerut binecuvântarea, a făcut un apel fără echivoc pentru reunificarea Bisericii Creștine, fără condiții din partea Vaticanului: „Biserică Catolică nu dorește să impună nici o condiție, în afara celei a profesiunii de credință comune. Suntem gata să căutăm împreună modalitățile prin care să garantăm unitatea necesară a Bisericii în condițiile actuale”.

Patriarhul Teoctist a fost primul cap al unei biserici ortodoxe care s-a întâlnit cu un Papă (Ioan Paul al II-lea) după Marea Schismă din 1054.

Precedentul România

Prima întâlnire a avut loc în ianuarie 1989, fără știrea lui Ceaușescu, cu zece luni înainte de căderea acestuia. Au urmat mai multe întâlniri, care au culminat cu vizita Papei la București în mai 1999.

Interesant este că acum trei săptămâni, pe 9 iunie, ambasadorul Rusiei la București, Oleg Malginov. a fost primit de Patriarhul Daniel.

România este singura țară de limbă latină și majoritar ortodoxă, așa cum sublinia Ioan Paul al II-lea acum 16 ani.