Călătoria lui Mike Pompeo în Coreea de Nord demonstrează că sunt șanse foarte mari ca întâlnirea istorică Trump – Kim să aibă loc.
Directorul CIA Mike Pompeo, nominalizat ca secretar de stat, a efectuat o vizită secretă în Coreea de Nord, în weekend-ul 30 martie – 1 aprilie și a discutat cu Kim Jong-un despre întâlnirea cu Donald Trump.
Pompeo este cel mai înalt oficial american care s-a văzut cu Kim, iar vizita sa la Phenian este un puternic semnal că Donald Trump își dorește foarte mult să fie primul președinte american care se întâlnește cu un lider nord-coreean.
Un oficial american, citat de Reuters, a comentat că întâlnirea Kim – Pompeo este dătătoare de speranțe că sunt posibile negocieri fructuoase cu Coreea de Nord pe marginea programelor sale nuclear și balistic, fără a garanta totuși succesul acestora.
Un alt oficial a afirmat că vizita lui Pompeo a fost aranjată de șeful serviciului de informații sud-coreean, Suh Hoon, împreună cu omologul său nord-coreean, Kim Yong Chol, și a avut rolul de a evalua în ce măsură liderul de la Phenian este pregătit să poarte negocieri serioase.
Mike Pompeo, unul dintre oamenii cei mai apropiați ai lui Donald Trump, a raportat la revenirea sa în Statele Unite că este justificată continuarea eforturilor de către administrația americană ca summit-ul să aibă loc. Pe de altă parte, al doilea oficial citat a afirmat că până acum nu a fost ales un loc pentru întâlnire din lista de opțiuni și, prin urmare, nu au fost stabilite nici un fel de înțelegeri logistice.
Ambii oficiali citați de Reuters au vorbit sub condiția anonimatului.
Donald Trump a afirmat marți că Statele Unite sunt angajate în discuții la niveluri „extrem de înalte” cu Coreea de Nord, în eforturile de a stabili o întâlnire între el și Kim Jong-un.
Această expresie a creat chiar confuzie, dând impresia că Trump ar fi vorbit direct cu Kim, însă liderul american a clarificat mai târziu: „Să zicem că a fost vorba de discuții la un nivel cu foarte puțin inferior celui mai înalt nivel”. Iar purtătoare de cuvânt Sarah Sanders a declarat: „Președintele a afirmat că administrația a avut discuții la cele mai înalte niveluri și că acestea nu au fost cu el direct”.
Întrebată de Pompeo, ea a precizat: „Administrația nu face comentarii despre călătoriile directorului CIA”.
Săptămâna aceasta, în cadrul audierii în Senat, pentru confirmarea sa ca Secretar de Stat, Pompeo a declarat că este optimist privind șansele stabilirii unei întâlniri Trump – Kim, dar că nimeni nu își face iluzii că s-ar putea ajunge la un acord cuprinzător la această întâlnire.
Scopul summit-ului, a spus Pompeo, ar fi „un acord... ca liderii nord-coreeni să renunțe la eforturile de a supune America unei amenințări nucleare”, iar Phenianul ar trebui să nu se aștepte la vreo recompensă până nu face pași ireversibili în această direcție.
Informația despre vizita lui Pompeo în Coreea de Nord a fost făcută publică după ce Trump și premierul nipon Shinzo Abe au început o sesiune de două zile de discuții la Mar-a-Lago, reședința președintelui din Florida.
Trump a afirmat cu această ocazie că există multă bunăvoință în eforturile diplomatice cu Coreea de Nord, dar că este posibil totuși ca summit-ul să nu aibă totuși loc.
Negocierile pentru organizarea întâlnirii au dus la reducerea tensiunilor legate de programul Phenianului de a construi rachete nucleare capabile să lovească Statele Unite. Kim ar fi de acird să discute despre denuclearizarea țării sale, au declarat oficiali americani și sud-coreeni.
„Cred cu adevărat că este multă bunăvoință; se petrec multe lucruri bune”, le-a declarat Trump reporterilor. „Cum am spus întotdeauna, vom vedea ce va fi, pentru că până la urmă rezultatul final contează, nu că ne gândim să avem o întâlnire sau că avem o întâlnire.”
Trump le-a mai spus reporterilor de la Mar-a-Lago că oficialii americani examinează cinci locuri posibile pentru întâlnirea cu Kim. Întrebat dacă vreunul dintre acestea se află în Statele Unite, el a răspuns: „Nu”.
Un oficial american a informat că locurile în discuție se află în Asia de Sud-Est și Europa, în condițiile în care Kim a ieșit rareori din Coreea de Nord. Pe lista locurilor despre care s-a speculat că ar putea găzdui summit-ul se află: Phenian, zona demilitarizată dintre cele două Corei, Stockholm, Geneva și Mongolia.
Donald Trump a ținut să liniștească îngrijorările niponilor că o întâlnire cu Kim ar putea afecta protecția Statelor Unite asupra Japoniei: „Japonia și noi suntem strâns uniți, inclusiv în ceea ce privește Coreea de Nord”.
Liderul american a adăugat că, în cazul unui eșec al eforturilor diplomatice de a organiza o întâlnire cu Kim, Statele Unite și aliații lor vor menține presiunea asupra Phenianului prin intermediul sancțiunilor. „Este posibil ca lucrurile să nu meargă bine și să nu avem întâlnirile și atunci vom continua să acționăm pe linia dură pe care am abordat-o”, a spus Trump.
Șeful de la Casa Albă a arătat că susține eforturile celor două Corei de a pune capăt stării de război care există între ele după 1953, dat fiind că nu : „Oamenii nu înțeleg că Războiul Coreean nu s-a încheiat. Continuă și acum. Și există discuții pentru a se pune capăt acestui război. Eu le acord tot sprijinul.”
După războiul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud (1950-1953) s-a semnat doar un armistițiu de încetare a focului. Din punct de vedere tehnic, războiul nu s-a încheiat.