Întâlnire de urgență a UE pe fondul creșterii prețurilor la energie. „Suntem într-un război energetic cu Rusia”

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cehia, țara care deține președinția Uniunii Europene, convoacă o ședință de urgență a Consiliului UE pentru Energie, pe fondul crizei energetice actuale. Se urmărește luarea de decizii pentru a face față creșterii constante a prețurilor la energie.

Republica Cehă cere astfel să fie planificate măsuri de urgență pentru a face față „războiul energetic cu Rusia”, în condițiile în care prețurile gazelor și energiei continuă să crească alarmant pe întregul continent.

Prim-ministrul ceh Petr Fiala a anunțat că „întâlnirea accelerată” va convoca Consiliul de Miniștri al Energiei al UE  și a exprimat că obiectivul e acela de a găsi „măsuri extraordinare pentru a rezolva situația energetică”.

În aceeași idee, ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, a precizat că: „Suntem într-un război energetic cu Rusia și acest lucru dăunează întregii UE”.

Țările UE se confruntă cu o criză în domeniul energetic

Convocarea ședinței vine ca urmare a anunțului făcut de cel mai mare furnizor de gaze din Germania, Uniper SE. Compania s-ar putea prăbuși dacă se renunță la taxa pe consumul de gaze destinată acordării de asistență financiară furnizorilor.

O situație asemănătoare este și în Marea Britanie, după ce un raport al autorității de reglementare a energiei, Ofgem, a constatat că prețurile energiei în Regatul Unit vor crește cu până la 80% în această toamnă, adică mai mult de 4.000 de dolari pe an. Creșterea vine și pe fondul inflației persistente, care a adus deja prețurile gazelor în Europa la niveluri record.

De asemenea, și prețurile angro ale gazelor naturale din Olanda au atins un nivel record.

Îngrijorările liderilor europeni vin în contextul în care războiul de lungă durată dus de Rusia în Ucraina nu ar face decât să ducă la o creștere și mai mare a prețurilor la energie.

Gazprom ar arde milioane de metri cub de gaz pe zi

În timp ce Europa se confruntă cu o criză în domeniul energetic, compania rusească Gazprom ar arde aproximativ 4,34 milioane de metri cubi de gaz pe zi, estimat la 10 milioane de dolari, pe care, în mod normal, l-ar trimite către Europa.

Se estimează că importurile de gaze rusești ale Europei au scăzut cu 80% de la începutul invaziei ruse în Ucraina, potrivit Forbes.