”În fața problemelor multiple pe care le ridică migrația ilegală, este nevoie de o singură soluție care să ofere răspuns tuturor preocupărilor semnalate la nivelul statelor UE. Nu avem nevoie acum de soluții de antagonizare care să alimenteze populismul, extremismul și să perturbe coeziunea politică din interiorul UE. Dar, cu siguranță, este nevoie să fim constructivi pentru a găsi un fundament comun bazat pe consens. Migrația ar trebui să reprezinte un vector de dezvoltare pentru fiecare stat membru și nu o povară”, a declarat ministrul român alAfacerilor Interne, Carmen Dan.

În ceea ce privește lupta împotriva terorismului, s-a construit un schimb constructiv de opinii privind recomandările Comisiei de Terorism a Parlamentului European. România și-a asumat ca prioritate găsirea de soluții pentru a combate și a preveni această amenințare la adresa siguranței cetățenilor europeni. Cooperarea polițienească va fi mult mai eficiența la nivel european datorită schimbului de informație între autoritățile statelor membre UE, printr-o gestionare a datelor digitale.

”În privința spațiului Schengen, discuțiile au fost purtate în jurul măsurilor pe termen scurt și mediu pe care statele membre le consideră că ar fi necesare pentru a restabili buna funcționare a acestei zone, funcționare afectată de crizele generate de terorism și migrație prin care Uniunea a trecut în ultima perioadă. Pe lângă reprezentanții

Comisiei Europene și ai Parlamentului European care în mod constant au susținut aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen, au fost miniștri din statele membre care au afirmat că discuția despre viitorul Spațiului Schengen trebuie, în mod necesar, să includă situația României și a Bulgariei”, a mai declarat, Carmen Dan.

Sesiunea de afaceri interne a reuniunii informale a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne a avut loc, recent, la Palatul Parlamentului. Întâlnirea a avut loc în contextul deținerii de către România a presidinției Consiliului Uniunii Europene.