Intalnire cu Radu Cosarca

Intalnire cu Radu Cosarca

De astazi si pana luni, 15 octombrie (data postei), puteti trimite talonul de participare la concurs pe adresa OP1 CP10, Bucuresti, si participa la tragerea la sorti pentru o discutie fata in fata cu Radu Cosarca. Talonul poate fi gasit in editia de vineri, 12 octombrie, a ghidului TV. 

Dupa trei ani de management in industria conferintelor economice, Radu Cosarca a revenit la Kanal D cu un talk-show saptamanal, „La scena deschisa”.

EVZ TV: Ce are lumea cu mustata dumneavoastra si de ce o pastrati? E branduita? Radu Cosarca:  Nu e o proba de cochetarie, de imbunatatire a unor defecte sau escamotare a lor. Mi-am lasat-o cand eram in armata. Seful nostru de pluton purta mustata, noi, soldatii, nu. Cand s-a casatorit, tanara sotie i-a cerut sa-si rada mustata, iar cei din plutonul lui ne-am lasat toti mustata in semn de solidaritate cu el. De atunci o port. Am intrat in televiziune purtand mustata. Publicul te recunoaste dupa o  anumita fizionomie... Ce valoare ar mai avea Jay Leno daca ar avea cu 25 de kilograme mai putin, barba si s-ar rade in cap?

Ce ati facut in acesti trei ani in care ati disparut de la televizor?Am intrat in afaceri de media si am descoperit industria conferintelor economice. M-a pasionat in acesti ani sa inteleg mecanismele afacerii media. Am descoperit cat de greu e sa generezi profit. Conducand o companie, a trebuit sa fiu atent la fiecare cheltuiala, sa observ cum angajarea si restructurarea aduc modificari in cash-flow, cum mici decizii organizatorice aduc schimbari in profit. E ceea ce se cheama management.

In 1992-1994 ati fost membru CNA. Cum s-a schimbat aceasta institutie intre timp? In ‘92 am fost ales in prima echipa CNA. Am pus bazele audiovizualului privat din Romania, am fost cativa oameni care am inventat sistemul privat TV si de radio, am dat licente pentru Pro TV, Antena 1. CNA era o institutie mai putin bagata in seama, nu avea curajul sa sanctioneze.

Cei doi ani in care am lucrat acolo a fost dedicati mai degraba constructiei unui sistem de reglementari, pentru ca nimeni nu stia ce inseamna o licenta, prin lege se infiintase institutia si atata tot. Practic, a trebuit sa inventam reglementarile care acum sunt tot mai respectate.

S-a mai curatat peisajul mediatic de cand CNA-ul a inceput sa conteze?S-a mai curatat, dar sunt lucruri pe care CNA nu le poate face. De exemplu, nu poate influenta calitatea programelor de stiri de la posturile generaliste. Norocul este ca in Romania au aparut canale de stiri care ofera stiri in adevaratul sens al cuvantului. Ma refer aici la Realitatea TV, The Money Channel, N24, Antena 3. Oamenii care au nevoie de stiri, cu siguranta si le pot lua de acolo. Oamenii care nu au nevoie de informatie, ci de un fel de spectacol care pleaca din realitate se vor uita probabil la Pro TV si Antena 1.

Cu fostii colegi de la Antena 1 ati pastrat legatura? Ce mai stiti de Mona Nicolici? Cu Mona Nicolici am colaborat in acesti ani. Era consiliera in Ministerul Economiei, iar pe mine ma interesa o colaborare cu acest minister.

Cum v-a sedus Kanal D? Spuneati ca ati plecat de la Antena 1 pentru ca stacheta coborase mult. La Kanal D cum vi se pare stacheta?In orice caz, e mai ridicata decat la marile posturi comerciale. Kanal D m-a castigat cu proiecte ambitioase si cu intentia de a se impune pe piata drept o televiziune generalista. Deschidem Kanal D catre un public al talk-show-urilor, al stirilor, altul decat publicul emisiunilor de divertisment caruia i s-a adresat pana acum.

Pe de alta parte, mi-au placut mereu inceputurile. Am mai lansat o televiziune, Tele 7 abc, acolo au aparut talk-show-ul si reportajul de televiziune. Faceam aceste talk-show-uri la care apareau tot felul de ziaristi de care abia incepea lumea sa auda: Cornel Nistorescu, Horia Alexandrescu, era chiar si o fata draguta, Gilda Lazar.

De ce s-a ales praful de Tele 7 abc? Pentru ca a fost un proiect romanesc cu un patronat care avea o capacitate de investitie limitata, dupa un an jumatate a aparut Pro TV, cu un investitor american care a gasit un roman intreprinzator si uns cu multe alifii. In momentul in care s-a schimbat conjunctura audiovizualului, patronatul nu a fost pregatit sa faca pasul urmator.

Rivalii dumneavoastra pe acelasi tronson orar vor fi Robert Turcescu, „Nasul”. Faceti fata? E vorba de produse diferite. Voi avea mai multi invitati, se vor discuta probleme care chiar afecteaza omul de rand, vom identifica solutii. In ce priveste duelul de audiente, acesta va fi in curand disproportionat, pentru ca acest post TV va deveni unul generalist.

Cand va intoarceti seara tarziu acasa deschideti televizorul?     Deschid televizorul mai ales pentru stiri si talk-showuri, sau ma relaxez uitandu-ma la posturile foarte bune de televiziune, gen Discovery, National Geographic. Prefer sa ma uit la filme inregistrate pe DVD-uri, ca sa nu fie intrerupte de publicitate. Nu ma uit la programe de divertisment.   Si care e divertismentul dumneavoastra? Sunt pasionat de istorie, caut imagini de arhiva pe internet, cand am timp, intru pe Youtube si-mi fac post de televiziune pentru uzul propriu.

Mergeti la concerte, ati fost la Rolling Stones?A fost o experienta pe care n-am mai trait-o cu alte trupe legendare ale muzicii rock si pop. La Rolling Stones elementele de show cele mai importante erau realizate de prestatia nuda a acestor bunici care au scris istoria muzicii in acest secol si care au marcat mai multe generatii. Fabulos este ca vin la concertele lor acei pustani crescuti la scoala unor sonoritati cu totul diferite. Am observat ca la concertele unor trupe ca Rolling Stones sau Iris vin oameni care nu sunt neaparat fani ai acestor formatii, dar sunt impresionati de presatia unor artisti autentici.

 

Ne puteți urmări și pe Google News