Insurgenții pro-ruși din estul Ucrainei refuză să depună armele și să părăsească instituțiile ocupate

Insurgenții pro-ruși din estul Ucrainei refuză să depună armele și să părăsească instituțiile ocupate

Separatiştii aşa-numitei “Republici Doneţk” nu se simt legaţi de acordul convenit ieri la Geneva, care nu “a fost semnat în numele lor” şi îşi menţin intenţia de a organiza un referendum cu privire la autonomie, a avertizat astăzi un reprezentant al acestora.

Astfel, militanţii proruşi din Doneţk, mare oraş industrial din estul Ucrainei, scena unei insurecţii proruse, nu au intenţia să depună armele la o zi după acordul internaţional de la Geneva, potrivit agenţiei de presă menţionate.

Separatiştii acceptă să evacueze clădirile pe care le ocupă, aşa cum prevede acordul, dar autorităţile proeuropene de la Kiev “trebuie mai întâi să părăsească clădirile pe care le ocupă după lovitura de stat”, a declarat la Doneţk, Denis Puşilin, unul din “miniştrii” guvernului acestei “republici autoproclamate”, scrie AFP..

“Mai întâi Kievul să dezarmeze Pravîi Sektor (mişcarea naţionalistă paramilitară, not.red.), Garda Naţională (recent înfiinţată pentru integrarea unităţilor de autoapărare de pe Maidan/Piaţa Independenţei din centrul capitalei ucrainene) şi alte formaţiuni ilegale şi după aceea vom depune, eventual, armele”, declarase înaintea sa Kirill Rudenko, un purtător de cuvânt al insurgenţilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a denunţat faptul că reprezentanţii Donbasului, important bazin minier în estul ţării, nu au fost invitaţi la Geneva, unde joi au avut loc primele negocieri internaţionale asupra crizei ucrainene între Rusia, Ucraina, SUA şi Uniunea Europeană.

Occidentalii, Kievul şi Moscova au convenit asupra unui acord privind detensionarea rapidă a situaţiei explozive din Ucraina. Acordul prevede, în special, dezarmarea grupurilor armate ilegale şi evacuarea clădirilor ocupate, între care administraţia regională Doneţk, amintește Agerpres.

În acelaşi timp, şeful adjunct al miliţiei populare din Doneţk, Serghei Ţâplakov, a declarat pentru agenţia de presă Ria Novosti, că militanţii proruşi din estul Ucrainei vor elibera clădirile oficiale şi vor depune armele numai dacă autorităţile de la Kiev îi vor elibera pe susţinătorii lor şi vor accepta organizarea unui referendum pentru stabilirea statutului regiunii.

În ajun, la Geneva s-a desfăşurat o reuniune cu participarea miniştrilor de externe din Rusia, SUA, UE şi Ucraina cu privire la criza ucraineană. Participanţii la negocieri au cerut părţilor beligerante dezarmarea grupurilor ilegale, eliberarea tuturor clădirilor administrative, eliberarea pieţelor, străzilor şi altor locuri publice ocupate în toate oraşele din Ucraina.

“Dacă vor elibera deţinuţii politici, vor înceta persecuţiile şi vor dezarma Pravîi Sektor şi vor angaja acţiuni pentru schimbarea structurii administrative a Ucrainei prin intermediul unui referendum, atunci desigur vom elibera clădirile oficiale şi vom depune armele”, a subliniat liderul miliţiei proruse din Doneţk, arătându-se sceptic că autorităţile de la Kiev vor fi de acord cu dezarmarea Pravâi Sektor sau suspendarea persecţiilor împotriva protestatarilor proruşi.

Un alt lider al separatiștilor a declarat, de asemenea, că activiștii pro-ruși vor ceda abia după ce manifestanții pro-europeni din Piața Independenței din Kiev ridică taberele amplasate acolo de luni de zile, scrie BBC.

Cabinetul de miniştri ucrainean a pregătit un proiect de lege privind amnistierea persoanelor care predau armele şi eliberează clădirile administrative, a anunţat vineri dimineaţă premierul Arseni Iaţeniuk, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina.

În declaraţia sa făcută în parlamentul de la Kiev (Rada Supremă), Iaţeniuk a mai spus că, în ultimă instanţă, autorităţile sunt cele care vor decide cine poate fi şi cine nu poate fi amnistiat.