Insulele Hawaii ar putea fi lovite curând de un tsunami puternic, avertizează cercetători americani, după ce au descoperit de curând urme ale unei mari acumulări de sedimente marine într-o dolină din Hawaii.
Conform cercetătorilor, această formă de relief este dovada producerii unui tsunami masiv care a lovit arhipelagul în urmă cu 500 de ani, în intervalul 1425-1665, şi există riscul ca fenomenul să se repete în viitorul apropiat, scrie portalul Dailydigestnews.
Valurile uriaşe de acum o jumătate de mileniu au fost generate de un cutremur produs în apropierea Alaskăi, cu o magnitudine de 9.0 grade. Pentru estimarea datei de producere a cutremurului s-a folosit carbon radioactiv.
Poziţionarea insulelor în mijlocul Oceanului Pacific face ca arhipelagul să fie vulnerabil în faţa unor tsunami provocate de cutremure produse atât în apropiere, cât şi la distanţe mai mari. Un astfel de tsunami a avut loc la 1 aprilie 1946, în urma unui cutremur produs în Insulele Aleutine, cu o magnitudine de 8.1. Tsunami-ul a avut zece metri înălţime şi a ucis 170 de oameni, provocând pagube de peste 10 milioane de dolari.
Rhett Butler, geofizician de la Universitatea Hawaii din Manoa, a atras atenţia asupra riscului producerii tsunami-urilor în apropiere de arhipelag ca urmare a cutremurelor, pentru ca locuitorii să conştientizeze acest lucru.
Autorităţile statului Hawaii au întocmit hărţi de evacuare pe baza informaţiilor privind tsunami-ul din 1946 şi a celui care a lovit Japonia în 2011. Cercetarea coordonată de geofizicianul Rhett Butler a fost publicată la 3 octombrie în “Geophysical Research Letters”.
Informațiile vin în paralel cu avertismentul a doi cercetători niponi care au atras atenția că aproximativ 120 de milioane de persoane - aproape întreaga populaţie a Japoniei - ar putea fi muri dacă s-ar produce o erupţie vulcanică majoră, asemănătoare celei cu care s-a confruntat arhipelagul într-un trecut îndepărtat.
Potrivit unui rezumat al cercetărilor realizate de vulcanologii Yoshiyuki Tatsumi şi Keiko Suzuki de la Universitatea din Kobe, riscurile de a se produce un astfel de scenariu catastrofal în secolul viitor sunt de 1%.
“Trebuie să fim conştienţi că nu ar fi neobișnuit să se producă într-o zi într-o parte a arhipelagului o erupţie majoră”, insistă cercetătorii, potrivit cărora în acest caz ar putea pieri 120 de milioane de oameni, ceea ce înseamnă aproape întreaga populaţie a ţării (127 de milioane), se arată în raportul care va fi publicat luna viitoare.
“Japonia concentrează 7% din vulcanii activi ai lumii şi s-a confruntat adesea cu catastrofe, precum erupţia recentă a Muntelui Ontake (care a provocat moartea a peste 50 de persoane). Privirile se îndreaptă acum spre Muntele Fuji unde există un risc de erupţie”, notează experţii.