Insulele Galapagos, taxe duble pentru turiști sub pretexte ecologiste

Insulele Galapagos, taxe duble pentru turiști sub pretexte ecologiste Sursa foto: Arhiva EvZ

Turiștii care vor vizita Insulele Galapagos vor plăti de două ori mai mult pentru taxa de acces. Autoritățile din Ecudaor au invocat, evident, ecosistemul, care ar avea de suferit din cauza numărului mare de vizitatori.

Ecuador dubează taxa de acces pentru Insulele Galapagos

Ministerul Turismului din Ecuador a anunțat că noile tarife se vor aplica de la 1 august. Prin urmare, taxa de intrare se va dubla, de la o sută la două sute de dolari. Excepție vor face doar turiștii a căror țară de proveninență este membră a organizației Mercosur, adică Brazilia, Peru și Argentina.

Așadar, pentru vizitatorii din blocul comercial Mercosur, taxa va crește de la 50 al 100 de dolari. Indiferent de naționalitate, copii sub 2 ani pot vizita gratuit. Taxa de acces a fost majorată ultima oară în 1998.

Taxa de acces se va dubla în Galapagos

Sursa foto: Arhiva EvZ

O comoară mondială

„Insulele Galapagos nu sunt doar o comoară naţională, ci şi una mondială. Este responsabilitatea noastră colectivă să protejăm şi să păstrăm acest ecosistem de neegalat pentru generaţiile viitoare”, a declarat Niels Olsen, ministrul turismului din Ecuador, într-o declaraţie transmisă Galapagos Conservation Trust.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sumele rezultate prin majorararea taxei de acces vor fi utilizate pentru lucrările de conservare a insulelor situtate la 1.000 de kilometri în largul Ecuadorului continental. Arhipelagul Galapagos este un sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Supranumit, muzeu viu, arhipelagul asigură habitatul natural pentru neunmărate animale pe cale de dispariție sau plante rare.

Taxa de acces se va dubla în Galapagos

Sursa foto: Arhiva EvZ

Populația insuleleor Galapagos este de aproximativ 30.000 de persoane, în timp ce numărul turiștilor se apropie de 170.000 de persoane anual. Organizația caritabilă Galapagos Conservation Trust avertizează că numărul mare de viatiatori pune în pericol ecosistemul insulelor.

Insulele Galapagos incluse pe lista Patrimoniului UNESCO

„Acest lucru împinge sistemele de gestionare a deşeurilor la limită, exacerbând insecuritatea alimentară şi legată de resursele de apă şi creşte ameninţarea cu apariţia unor specii invazive devastatoare care sunt introduse în insule”, se mai arată pe site-ul organizației.

Importanța Insulelor Galapagos rezidă din faptul că sunt o sursă de exploare pentru cercetători și oamenii de știință. De exemplu, anul trecut biologii au descoperitun recif de colari despre care se crede că are o vechime de mii de ani.

În urmă cu trei ani UNESCO a publicat un raport asupra eforturior de conservare, în care Organizația a lăudat eforturile guvernului ecuadorian pentru combatarea pescuitului ilegal și limitarea răspândirii speciilor invazive.