Insulele Canare, odată un paradis turistic, se scufundă de imigranți

Migrants are seen on the Louise Michel ship operating in the Mediterranean sea and financed by British street artist Banksy, on August 29, 2020. MV Louise Michel/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Insulele Canare din Spania au înregistrat o creștere cu 700% a numărului de imigranți sosiți în 2020, determinând chiar oficialii UE să declare că fluxul „nu este sustenabil”.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a tras alarma în legătură cu numărul mare de imigranți veniți anul acesta, afirmând: „În Insulele Canare, este o creștere de 700% în comparație cu anul trecut, cred. Ceea ce, în mod evident, este nesustenabil.”

Spania a dat publicității, vineri, cifrele privind noii sosiți, arătând că, la sfârșitul lunii septembrie, 6081 de imigranți ajunseseră în Insulele Canare, la bordul a 225 de ambarcațiuni improvizate, ceea ce înseamnă o creștere totală cu 523% față de 2019, scrie Euractiv.

Cifrele oferite de spanioli sunt puțin inferioare celor enunțate de comisarul european, dar este probabil că acestea din urmă nu se refereau la întregul an, ci la ultima perioadă, dat fiind că majoritatea debarcărilor au loc în această perioadă.

Deși Johansson nu a negat dreptul solicitanților de azil să ceară statutul de refugiat în Uniunea Europeană, ea a subliniat, totuși, că aceia care vin din motive exclusiv economice ar trebui să se reîntoarcă în țările lor de origine, dacă solicitarea le este respinsă.

„Pentru a apăra dreptul la azil și a oferi o protecție internațională celor care au nevoie, trebuie de asemenea să spunem și să arătăm cetățenilor noștri că aceia care nu au nevoie de protecție, aceia care primesc o decizie negativă, au obligația să se întoarcă”, a spus Johansson.

În timp ce numărul imigranților crește îngrijorător, nu doar în Insulele Canare, ci și în Grecia și Italia, în ultimele luni, Uniunea Europeană a promis că își va modifica politica în domeniul migrației și că va desființa Tratatul de la Dublin.

Acest acord îi obliga pe imigranți să ceară azil în prima țară din UE în care au pus piciorul.

Ursula von der Leyen a anunțat că va propune un nou Pact pentru Migrație, prin care redistribuirea imigranților să devină obligatorie pentru toate țările membre.

În replică, Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, a declarat că redistribuirea imigranților a fost o politică ratată și că UE ar trebui mai degrabă să-și concentreze energiile pe apărarea frontierelor sale externe.