Insula cunoscută drept locul de naștere al Apollo se scufundă

Insula cunoscută drept locul de naștere al Apollo se scufundă

Insula grecească Delos, numită cândva „cea mai sacră dintre toate insulele”, se scufundă. Potrivit cercetătorilor, micul ținut stâncos va fi sub apă în doar câteva decenii.

„Delos este condamnată să dispară în aproximativ 50 de ani”, a declarat pentru Agenția France-Presse (AFP) Veronique Chankowski, directorul Școlii arheologice franceze din Atena (EFA).

Situată în apropiere de Mykonos, în Marea Egee, insula de 1,3 mile pătrate a fost locuită de oameni încă din mileniul al treilea î.e.n. Ulterior, a devenit cunoscută ca un sit important în mitologia greacă: locul de naștere al lui Apollo, zeul soarelui, și al surorii sale gemene Artemis, zeița lunii. Până în secolul al IX-lea î.e.n., Delos se stabilise ca sanctuar apolinic.

Pelerinii călătoreau din toată Grecia pentru a vizita insula sacră, care era și un centru al comerțului maritim, conform UNESCO. Ca sit arheologic, Delos este „excepțional de extinsă și bogată”, marcată de multiple civilizații egeene între mileniul al treilea î.e.n. și începutul creștinismului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Insula înghițită de mare

Potrivit AFP, nivelul mării a crescut cu aproape 20 de metri în unele părți din Delos doar în ultimul deceniu. În același timp, insula „se scufundă progresiv” din cauza „mișcărilor plăcilor tectonice din regiune”, scrie Newsweek.

Cercetătorii au descoperit cele mai multe daune într-o zonă care găzduiește clădiri de depozitare care datează din secolele I și II î.Hr

„Apa intră în depozite iarna. Ea macină fundația pereților. În fiecare an, în primăvară, observ că noi ziduri s-au prăbușit”, explică Jean-Charles Moretti, directorul misiunii franceze de pe Delos.

Aceste structuri vulnerabile sunt interzise călătorilor. Totuși, Delos este o destinație turistică populară, iar traficul pietonal intens exacerbează problema. După cum relatează AFP, vizitatorii trec adesea prin zone cu restricții, grăbind decăderea insulei.

Celelalte structuri semnificative ale insulei includ Sanctuarul lui Apollo, rămășițele unei așezări elenistice și „iconica Terasa a Leilor”, potrivit Newsweek. La apogeul său, Delos se lăuda cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori. Dar după ce a fost atacată și jefuită atât în ​​88, cât și în 69 î.Hr., insula a fost „abandonată treptat”, conform UNESCO.

Pentru a evita deteriorarea, experții instalează grinzi de lemn pentru a susține unele dintre zidurile antice, după cum a spus Chankowski pentru AFP. Totuși, adaugă ea, vor fi necesare intervenții mai serioase pentru conservarea structurilor.

„Toate orașele de coastă vor pierde zone semnificative aflate în prezent la nivelul mării”, a declarat arheologul Athena-Christiana Loupou , ghid turistic la site, pentru agenția de presă. „Am înlocuit paiele de plastic cu paiele de hârtie, dar am pierdut războiul.”