De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, țara noastră și alte state din Uniunea Europeană au fost ținta mai multor atacuri cibernetice executate de actori ostili.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat că atacurile cibernetice au fost variate, de la tentative de acces neautorizat la sisteme informatice sau atacuri de tip brute force. Mai mult, au existat și campanii de spear-phishing împotriva factorilor de decizie și execuție.
"Continuă seria de atacuri de tip DDoS lansate fără discriminare asupra unor site-uri web româneşti, atacuri motivate în principal de acţiunile de sprijin ale României pentru Ucraina. Atacurile au obiectivul de a indisponibiliza anumite servicii online prin supraîncărcarea site-urilor cu trafic masiv din surse multiple”, au precizat reprezentanții DNSC.
De asemenea, DNSC a mai precizat că atacurile cibernetice vor continua în următoarea perioadă, dar vor avea un impact limitat.
Atacurile cibernetice nu au avut succes, fiind contracarate de către specialiștii IT
„Atacatorii continuă scanările neautorizate ale infrastructurilor IT din România, pentru identificarea de echipamente, sisteme şi servicii vulnerabile sau insuficient protejate, iar DNSC a identificat multiple astfel de acţiuni ostile îndreptate asupra instituţiilor guvernamentale, dar şi asupra unor firme din sectorul energiei, transporturilor şi sănătăţii. De asemenea, organizaţiile mass-media sunt vizate de atacatori”, se mai arată în comunicatul transmis de DNSC.
Mai mult, atacatorii continuă să-și extindă și să-și consolideze o infrastructură compusă din mii de echipamente și sisteme pentru a lansa atacurile cibernetice.
DNSC colaborează cu instituțiile abilitate din țara noastră, dar și cu parteneri din Ucraina și din alte state membre ale Uniunii Europene sau Alianța Nord-Atlantică. Specialiștii investighează atacurile cibernetice pentru contracararea acestora și neutralizarea surselor și infrastructurii acestora. Reamintim că DNSC publică periodic detalii privind această infrastructură ce deja include 36.387 adrese IP la: https://dnsc.ro/doc/ghid.
În 2017, peste 320 de adrese IP din România, de la instituții publice și până la firme private au fost puse la pământ, în urma celui mai mare atac cybernetic din lume. Pentru a ne proteja de astfel de atacuri, specialiştii IT ne sfătuiesc să folosim cea mai recentă versiune a sistemului de operare.