Instanța, Parchetul și Ministerul de Interne promit UE luptă împotriva corupției la un cost de doar 200 de milioane de euro

Instanța, Parchetul și Ministerul de Interne promit UE luptă împotriva corupției la un cost de doar 200 de milioane de euro sursa foto. EVZ

MEDIAPOOL. Bulgaria va lupta împotriva corupției și va reforma sisteme-cheie, cum ar fi Parchetul și Ministerul de Interne, dar pentru asta trebuie să primească bani de la Uniunea Europeană.

Sistem de protecție împotriva pierderii de date (1,66 milioane de leva), sisteme pentru controlul accesului la informații și protecția datelor sensibile (3 milioane de leva), software și echipamente de rețea în valoare de 8,9 milioane de leva. În anul 2017, Parchetul a lansat un proiect european în valoare de 2,5 milioane de leva, al cărui scop era deschiderea bazelor de date ale instituției către cetățeni și crearea unui număr de servicii electronice. Și atunci Parchetul a promis că va face astfel încât să facă schimb de informații cu alte organisme interesate.

De ani întregi

Un exemplu foatrte bun de proiect împotmolit în Ministerul de Interne sunt noile documente de identitate cu cip, care ar fi trebuit să fie gata cu ani în urmă. Licitația publică pentru elaborarea lor a fost anunțată încă din 2018, dar nu au fost finalizată încă. După ce un contractant a fost selectat în sfârșit primăvara trecută, procedura s-a cufundat din nou. Potrivit ultimelor date, decizia este atacată la Comisia pentru Protecția Concurenței, iar ulterior – probabil și la Curtea Administrativă Supremă, ceea ce înseamnă o altă tergiversare.

Deși nu există nicio perspectivă ca acestă licitație să se finalizeze curând, Ministerul de Interne și-a declarat disponibilitatea de a începe activitatea de îndată ce proiectul va fi aprobat la nivel european. Bugetul total al proiectului depășește 200 milioane de leva. Aproape 70 de milioane din această sumă, sau 36,2% din finanțare, provin din surse naționale. Restul de peste 120 milioane de leva se cer de la UE. Astfel, există unele șanse ca noile documente de identitate bulgare, care conform planului ar fi trebuit să fie generația 2019, să apară în jurul anului 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul-cheie pentru noile documente cu cip încorporat este un pas important în eventuala creare a unei guvernări electronice. Ideea este ca cetățenii să se poată legitima în fața instituțiilor fără a fi nevoie, de exemplu, de o semnătură electronică sau de alte mijloace de a-și dovedi identitatea. Cu toate acestea, statul nu poate implementa acest lucru de aproape un mandat.

Un alt „nou” proiect pe care Ministerul de Interne îl propune este actualizarea sistemului de telefonie de urgență 112. Aceste promisiuni au fost făcute de ani de zile, dar în mod real se face foarte puțin. Cu toate acestea, în mod formal, acest proiect poate fi finalizat la timp. La începutul anului trecut, a fost adoptat un concept pentru dezvoltarea telefonului de urgență, care prevedea o achiziție publică pentru modernizarea sistemului în termen de 16 luni.