Inspectorii ANSVSA, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2022, au dat amenzi de 443.600 lei unor unităţi de alimentaţie publică de pe Litoral, în prima săptămână de activitate. A fost confiscată şi o cantitate de 149 de kg de produse alimentare improprii consumului uman.
Inspectorii care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2022 au dat amenzi de 443.600 de lei în prima săptămâna de activitate, în urma unor acţiuni de control la 200 de unităţi de alimentaţie publică, conform unui comunicat remis, sâmbătă, de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
„ Inspectorii care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2022, în prima săptămână de activitate, au verificat 200 de unităţi de alimentaţie publică şi de vânzare cu amănuntul de pe litoral. (...) Medicii veterinari din cadrul 'Comandamentului Sezon Estival 2022' desfăşoară acţiuni de control oficial în toate staţiunile de pe litoralul Marii Negre, în echipe mixte, dar şi în parteneriat cu alte instituţii ale statului cu atribuţii de control”, se menţionează în comunicat.
A fost confiscată şi o cantitate de 149 de kilograme de produse alimentare improprii consumului
Cu prilejul acestor controale, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au oferit şi consiliere operatorilor economici verificaţi. Conform ANSVSA, pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, constatate cu ocazia controalelor, au fost aplicate 50 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 443.600 de lei.
De asemenea, a fost confiscată şi o cantitate de 149 de kg de produse alimentare improprii consumului uman (carne materie primă, produse finite), care au fost dirijate către unităţi de neutralizare.
În urma controalelor, s-au stabilit termene de remediere ale neconformităţilor constatate si termene de recontrol pentru verificarea corectării acestora.
S-au găsit condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie
Pintre principalele nereguli constatate sunt: comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare.
Totodată, echipele de control au constatat condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie, precum şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.
În cadrul Comandamentului, în perioada 27 iunie - 21 august, echipe de control alcătuite din 40 de inspectori delegaţi din cadrul altor Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene acţionează, alături de colegii din Serviciul de Control Oficial Siguranţa Alimentelor, Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale din Constanţa, potrivit ANSVSA.