INSP cere carantină în București și Județul Ilfov. Rata de infectare a produs îngrijorare printre specialiști

INSP cere carantină în București și Județul Ilfov. Rata de infectare a produs îngrijorare printre specialiști

INSP a cerut joi carantinarea Capitalei și a județului Ilfov ca urmare a creșterii continue, în ultimele două săptămâni, a noilor cazuri de coronavirus. Cererea Institutului Național de Sănătate Publică a fost trimiă către Ministerul Sănătății și CNCCI, după ce rata de infectare a ajuns în București la 15,42, în timp ce în județul Ilfov, șase localități depășesc rata de 20 la mia de locuitori.

În ultimele 24 de ore, România a înregistrat un număr extrem de mare de persoane infectate, ajungându-se la peste 16.000 de cazuri noi. Nici în cazul deceselor nu stăm prea bine, așa că Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a cerut carantinarea Capitalei și a județului Ilfov. Cererea de carantinare a fost trimisă către Ministerul Sănătății și CNCC, iar motivul este creșterea excesivă a cazurilor noi de infectare. Joi, rata de infectare din București a ajuns la 15,42 la mia de locuitori. Nici județul Ilfov nu stă prea bine, șase localități depășind rata de 20 la mie.

INSP nu cere închiderea completă a Bucureștiului și a județului Ilfov, ci oferă o listă de excepții de la această regulă. Operatorii economici, creșe și grădiniție, activitatea cultelor religioase, slujbe și rugăciuni, restaurante și cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau din alte unități de cazare și piețele agroalimentare să își desfășoare activitatea între orele 8 – 17. Activitatea cu publicul a serviciilor de igienă personală să se desfășoare între 08 – 18 (doar cu programare), iar activitatea de comerț pentru produse alimentare și cea de prestări servicii în spații închise și/sau deschise, din intervalul 5-20.

Florin Cîțu nu ia în calcul o carantinare a Capitalei

Premierul interimar a declarat că nu ia în calcul carantinarea Capitalei. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, unde a discutat de o altă măsură pentru a scădea rata de infectare. Nu va închide totul, ci ar opta, mai degrabă, pentru introducerea certificatului verde „la orice activitate economică”.

„Nu în acest moment, nu luăm această măsură. Şi anul trecut a fost discuţia despre carantinarea Bucureştiului şi nu a funcţionat, dar ne uită la alte măsuri care să împiedice răspândirea virusului”, a declarat premierul interimar, într-o conferință de presă.

Premierul a declarat că o variantă mult mai bună ar fi introducerea certificatului verde la orice activitate care are contact cu publicul. Deja accesul pe baza dovezii vaccinării se aplică în marea majoritate a centrelor comerciale din România, excluse fiind supermarketurile.

„La orice activitate economică pe care o avem în România, unde intrăm în contact cu persoane, să avem certificatul verde. Dacă dorim să avem economia deschisă cred că este o măsură care ar ajuta foarte mult”, a mai declarat Florin Cîțu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News