Tinerii care doresc să devină polițiști și să urmeze cursurile şcolilor postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne sunt nevoiți să îşi completeze dosarele de recrutare până pe data de 24 octombrie, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Cum se desfășoară examenul pentru viitorii polițiști
Pe 24 octombrie, mai anunță MAI, se va desfăşura evaluarea psihologică a candidaţilor. Ulterior, potrivit calendarului de concurs la școlile postliceale ale MAI, va avea loc evaluarea performanţelor fizice, între , între 1 şi 6 noiembrie, iar în 9 noiembrie este programată susţinerea probei de evaluare a cunoştinţelor.
Vor fi admiși candidaţii care se încadrează în numărul locurilor scoase la concurs, în ordinea descrescătoare a notelor finale. Tinerii admiși trebuie apoi să se prezinte, între 13 noiembrie şi 23 decembrie, la examenul medical.
Pe data de 24 decembrie 2024 vor fi afişate rezultatele finale pe pagina de internet a unităţii de învăţământ.
Înscrierile la consursul de admitere pentru școlile postliceale ale MAI s-au sesfășurat între 23 septembrie şi 6 octombrie, prin cereri de înscriere on-line.
Bătaie pe locurile de polițiști, pompieri și jandarmi
Poliția Română are două unităţi de învăţământ postliceal. La admiterea din acest an au fost scoase la concurs 1.640 de locuri, dintre care 1.340, la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi 300 la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca.
Concurența a fost destul de mare de peste trei candidați pe un loc, având în vedere că, până la închiderea înscrierilor, numărul de dosare depuse a fost de 5.403.
De asemenea, la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldeşti s-au înscris 1.100 de candidaţi, pentru cele 300 de locuri scoase la concurs.
Iar la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” din Drăgăşani şi la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni au fost scoase la concurs câte 350 de locuri. Numărul total de candidați la cele două școli, de pompieri și, respectiv, de jandarmi, a fost de 1.628 de candidaţi. Un număr de 865 de tineri au optat pentru meserie de pompier, iar alți 763 pentru profesia de jandarm.
La Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea, pe cele 240 de locuri scoase la concurs s-au înscris 600 de candidaţi.
Candidații picați la Academie de Poliție pot merge la postliceale
Trebuie amintit și faptul că tinerii care au dorit să devină polițiști cu studii superioare, dar au fost respinși la Academia de Poliție din Capitală, pot intra fără examen la școlile postliceale ale MAI, dacă și-au exprimat această opțiune.
„Menţionăm că, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 82/2024 pentru modificarea şi completarea Legii 360/ 2002 privind Statutul poliţistului, peste 200 de candidaţi la concursul de admitere la programul de studii universitare de licenţă la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, care au fost declaraţi respinşi şi au obţinut un rezultat mai mare sau egal cu media minimă de admitere stabilită potrivit regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului de admitere, în ordinea descrescătoare a mediilor obţinute şi potrivit opţiunilor formulate în acest scop, sunt repartizaţi, fără concurs de admitere, pe locuri la instituţiile de învăţământ postliceale ale Ministerului Afacerilor Interne, în prima serie de şcolarizare care urmează după concursul de admitere la Academia de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza»”, a precizat MAI.