INSCOP: șase luni până la prezidențiale - imaginea completă

INSCOP: șase luni până la prezidențiale - imaginea completă

Sondajul a fost efectuat între 1 și 7 mai.

Turul unu

Ponta pe trend ascendent, trece de 40%. "USL trăiește" ziceau posterele PSD din campanie, și campania de atacuri reciproce între președinte și prim-ministru reafirmă acest lucru. Implicit: Antonescu pierde votanți (300 de mii în două luni) pe care îi preia Ponta.

Antonescu se află acum la 20%, adică nivelul scorului din 2009. De la începutul anului s-a pomenit într-un lift care merge în jos; ce îl mai menține pe locul doi, sau mai bine spus într-o luptă strânsă cu MRU pentru locul doi, este divizarea voturilor restului opoziției.

Ne puteți urmări și pe Google News

O șesime din electoratul lui Antonescu vine din afara PNL.

MRU. Într-o situație bună, pe trend ascendent, trece de 15%. Problemele lui, după cum am mai scris și spus, nu sunt sociologice ci politice, adică obținerea susținerii unui alt partid decât FC.

Mai puțin de jumătate din electoratul lui MRU sunt votanți FC. Mai mult de jumătate sunt PDL-iști nemulțumiți de opțiunea Predoiu sau PMP-iști (reamintesc că acest partid, oficial vorbind, nu are candidat). În cazul în care Elena Udrea ar candida, o bucățică mică din votanții PMP ar rămâne cu MRU.

Elena Udrea. Scor cu o cifră, dar aproape de 10%. Adică obține susținerea PMP-iștilor în cazul în care ar candida, și atât. Cum până la alegeri mai sunt șase luni de la efectuarea sondajului, și jumătatea din acelea de vară, iar Elena Udrea e un personaj cu notorietate colosală, nu prea mai e timp pentru schimbări de formă. Ea ar avea nevoie de dispariția candidaturilor lui MRU și Predoiu pentru a putea încerca să ajungă în turul doi. Acest set de evenimente este eminamente posibil.

Predoiu. S-a stabilizat sub 10%. E greu să fii candidatul la prezidențiale al partidului al treilea ca forță organizatorică. Nu toți votanții PDL îl susțin, după cum am arătat mai sus.

Vadim + Diaconescu. Sub 10%.

Turul doi

Față de sondajele anterioare crește numărul celor care nu-și exprimă opțiunea, ajungând la 12-14% în funcție de candidații ajunși în turul decisiv. Și mă aștept ca acest procent să crească în continuare. În 2009, de exemplu, din românii aflați în țară au votat în turul doi aproximativ două treimi.

Peisajul nu s-a schimbat foarte mult față de lunile precedente atunci când ne uităm la rezultate. Cei care și-au pierdut interesul între timp sunt oameni care nu aveau o opțiune de vot în primul tur, dar care înclinau înspre Ponta în turul decisiv. Față de sondajul de acum două luni, într-o luptă cu aproape-sigurul-candidat-al-PSD:

Elena Udrea a câștigat un pic peste două procente și este la 30 - 70 (adică Udrea 30, Ponta 70).

Emil Boc a câștigat trei procente și este la 34 - 66.

Antonescu este pe un trend descendent, ajungând la 41 - 59. În martie era 42,5 - 57,5. În ianuarie era 46,5 - 53,5.

Cu un semn al întrebării datorită marjelor, MRU este pe trend ușor ascendent ajungând la 43 - 57. În martie era 41,5 - 58,5. În ianuarie era 41 - 59.

Iohannis este în continuare la un scor foarte apropiat de cel al lui Ponta (48 - 52). Un impact semnificativ s-ar putea să-l aibă prezențele mediatice ale primarului Sibiului în care a negat teza loviturii de stat, ceea ce s-ar putea să-l coste susținerea simpatizanților lui Traian Băsescu.

Imaginea completă ("The Big Picture")

Candidații actuali ai opoziției PNL-PDL-PMP-FC strâng în primul tur un total cumulat aflat între 4,0 și 4,6 milioane voturi.

În turul doi însă maximul pe care-l pot atinge (cu excepția lui Iohannis) este de 5,4 milioane voturi.

Ponta are mai puțin de 4 milioane de votanți în primul tur, dar în perspectiva turului doi mai primește susținerea a cel puțin 3 milioane de persoane: oameni nu foarte interesați de politică, care n-au votat în primul tur dar cărora nu le plac figurile "dreptei", PPDD-iști, PRM-iști și, într-o măsură mai mică, alte categorii de votanți.

Situația este volatilă atât din perspectiva puterii cât și din cea a opoziției:

Ponta trebuie să spere în turul doi la o prezență considerabilă, la cotele din 2009 sau mai mare. Cu fiecare votant în plus care intră într-o secție de votare "insula" votanților opoziției devine procentual mai mică. Chiar și în acest context o candidatură a lui Iohannis i-ar putea pune probleme.

Opoziția este răsfirată (ceea ce implică probleme de transfer ale votului) și izolată, imaginea liderilor săi nepercutând dincolo de electoratul deja persuadat în primul tur. Pe de altă parte forța sa combinată în turul doi nu este de neglijat. După negocierile din iunie situația se va modifica semnificativ în bine sau în rău.

Articolul a fost publicat pe blogul lui Barbu Mateescu, Sociollogica.