Dictatorul nord coreean vrea să participe și el la marele eveniment care va avea loc în Statele Unite în ianuarie, susțin experții. În stilul lui...
„Este posibil ca Phenianul să efectueze un test de rachete nucleare cu rază lungă de acțiune înainte de inaugurare sau la scurt timp după aceea", susține Evans Revere, expert al faimosului Council on Foreign Relations (Consiliu pentru Relații Externe).
Într-o declarație făcută pentru reporterii Time.com, Revere susține că această acțiune șocantă ar putea fi văzută de Kim Jong-un drept o modalitate de a „stabili” un contact cu noul președinte și de a crește presiunea asupra Washingtonului în ceea ce privește negocierile.
Evans Revere, care a lucrat pe vremuri la Departamentul de Stat, susține că Biden nu va repeta greșelile predecesorului său. „Echipa Biden va fi conștientă de deficiențele abordării lui Trump, care închis ochii la acumulările de arme nucleare din Coreea de Nord și la testele cu rachete cu rază medie de acțiune”, a spus Revere.
O nouă criză între SUA și Coreea de Nord
Expertul se teme că o astfel de acțiune a dictatorului nord coreean ar declanșa rapid o încordare a relațiilor dintre SUA și Coreea de Nord.
Și alți experți sunt de părere că liderul nord-coreean ar putea să apeleze la vechile sale trucuri „ Coreea de Nord a crescut tensiunile cu fiecare nouă administrație din SUA și Coreea de Sud ca să-i dreseze poe inamici ca pe niște câini și să obțină concesii, după cum s-a exprimat un transfug nord coreean”, a declarat Bruce Klingner de la Heritage Foundation pentru Washington Post.
John Delury, profesor la Universitatea Yonsei din Seul, susține că la Phenian sunt deja discuții în Phenian între cei care vor să-i acorde timp lui Biden și cei care sunt nerăbdători să lanseze o rachetă.
N-ar fi o premieră, când Barack Obama a câștigat primul său mandat de președinte, armata nord-coreeană a lansat o rachetă balistică peste Marea Japoniei. Regimul din Coreea de Nord a făcut același lucru în a 23-a zi a președinției lui Donald Trump.
Trump a susținut ulterior că a pus bazele unei „relații speciale” cu Kim, dar mai mult ca sigur Biden nu se va bucura de nicio favoare din partea Phenianului.
Marea problemă este că acum regimul de la Phenian lucrează la o rachetă capabilă să lovească ținte oriunde în lume și e greu de presupus că Biden, oricât ar fi învățat din „greșelile” lui Trump, are vreo pârghie de a potoli regimul comunist din Coreea de Nord.