INS: rata șomajului, în creștere, la începutul acestui an

INS: rata șomajului, în creștere, la începutul acestui an

Conform datelor publicate luni de către INS, rata șomajului în luna ianuarie 2024 a fost de 5,7% în formă ajustată sezonier, înregistrând o creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna decembrie 2023.

Potrivit INS, rata șomajului a înregistrat o creștere la începutul acestui an, conform datelor ajustate sezonier. Această creștere reflectă o situație în care numărul șomerilor a crescut în comparație cu luna decembrie a anului anterior.

Rata șomajului, în creștere

Estimarea numărului de șomeri (cu vârsta cuprinsă între 15 și 74 de ani) pentru luna ianuarie 2024 a fost de 472.000 de persoane, înregistrând o creștere față de luna anterioară (458.900 de persoane) și o creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent (453.100 de persoane).

La nivel de gen, rata șomajului la bărbați a fost cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât cea la femei, cu valori de 6,3% pentru persoanele de sex masculin și 5,0% pentru cele de sex feminin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rata șomajului ridicată în rândul tinerilor

INS subliniază că nivelul ridicat al ratei șomajului în rândul tinerilor, cuprins între 15 și 24 de ani, a rămas în continuare semnificativ, situându-se la 22,1%.

În ceea ce privește persoanele adulte, în vârstă de 25-74 de ani, rata șomajului pentru luna ianuarie 2024 a fost estimată la 4,4%, cu o valoare de 3,9% pentru femei și de 4,7% pentru bărbați. Numărul șomerilor în această categorie de vârstă a reprezentat 72,0% din totalul șomerilor estimat pentru luna ianuarie 2024.

Prime consistente pentru tinerii care se angajează

Pentru a combate rata mare de șomaj, ministerul Muncii și Solidarității sociale acordă prime și indemnizații pentru tinerii care se angajează. Această măsură, sunt de părere oficialii de Muncă, stimulează creșterea economică și poate dezvolta noi planuri investiții și oportunități de afaceri.

Totodată, prin acordarea primelor pentru tineri, ministrul Muncii urmărește reducerea dependenței de programele de asistență socială, iar tinerii își pot construi o carieră stabilă care să le asigure un venit regulat. Prin urmare, sumele pe care le acordă ministerul Muncii sunt de ordinul sutelor de mii de lei.

Cu alte cuvinte, statul acordă prime de inserție tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă, dispuși să își schimbe domiciliul. De exemplu, ministerul Muncii alocă până la 12.500 de lei pentru acei tinerii care au găsit un loc de muncă la 50 de kilometri distanță de domiciliu.

Obiectivele ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu

„Integrarea tinerilor pe piața muncii este un obiectiv major. De aceea avem măsuri concrete de sprijin în acest sens. Ne dorim ca tinerii să se formeze, să muncească și să aducă plus-valoare pentru ei și pentru societate aici, acasă.

În egală măsură ne dorim să revină în țară cât mai mulți dintre tinerii români plecați la muncă peste hotare. Asigurăm și servicii de consiliere profesională și de profilare, de formare profesională, dar și de evaluare și recunoaștere a competențelor profesionale obținute”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministru al Muncii și Solidarității Sociale