Înregistrarea cu Irina Columbeanu, probă cu două tăişuri

Înregistrarea cu Irina Columbeanu, probă cu două tăişuri

Filmuleţul făcut de Irinel Columbeanu, în care fiica sa spune că Monica o bate, e valabil în instanţă. Pe de altă parte, ar putea s-o victimizeze pe mamă.

Înregistrarea în care micuţa Irina îi spune tatălui Irinel Columbeanu şi bunicii sale că Monica o bate poate constitui probă în instanţă. Asta, în ciuda faptului că este vorba despre o cauză civilă, nu penală în care sunt admise fără discuţie probele audio-video, susţin juriştii. Contează mai puţin că fetiţa este minoră şi că poate fi influenţată, judecătorul este cel care are ultimul cuvânt.

Irinel Columbeanu însă nu are nicio şansă să demonstreze că Monica este un părinte denaturat bazându-se doar pe acea înregistrare în care fetiţa cere să i se cumpere o altă mămică. Trebuie să aibă mai multe probe care s-o incrimineze pe fosta soţie.

Nu contează că Irina e minoră

Ne puteți urmări și pe Google News

"Trebuie să se aibă în vedere faptul că, pe partea civilă, legea românească nu permite înregistrarea audio-video ca probă. Acestea sunt admise fără probleme în Penal şi există şi o procedură specifică pentru asta. Judecătorul poate însă admite proba, care, alături de altele, poate arăta că Monica nu este o mamă bună. Trebuie însă să fie însoţită de altele", explică avocatul Gabriel Dragomir.

De altfel, admiterea unei probe audio-video în care apare un minor are un precedent. "A existat un alt caz mediatizat, la Judecătoria Sectorului 6, în care apărea o bonă care bătea un copil. Atunci, instanţa a admis această probă care era poate mult mai compromiţătoare în ceea ce priveşte intimitatea personajelor decât filmuleţul de faţă", dă un exemplu avocatul.

Şi, cum filmuleţul făcut de Irinel Columbeanu a fost deja difuzat pe toate canalele TV, este puţin probabil ca la prezentarea probei în instanţă să se ceară să fie prezenţi doar cei doi soţi şi judecătorul.

<iframe title="YouTube video player" width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/zInGQ8MVZc8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Atuul de a fi făcut acest film poate fi transformat şi în dezavantaj dacă avocatul Monicăi ştie să-şi facă treaba, cred specialiştii. "Poţi spune că nu sunt decât vorbele unui copilaş de câţiva anişori care este pus într-o situaţie neplăcută. Copiii pot spune multe lucruri când sunt supăraţi pe unul dintre părinţi, nici oamenii mari nu se pot controla, cu atât mai mult un copilaş nervos". Cam aşa ar suna argumentul lui Gabriel Dragomir, dacă ar fi pus în situaţia de a o apăra pe mamă.

Specialişti pentru Irina

Începând de ieri, doi sociologi şi un psiholog de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Ilfov stau de vorbă cu fetiţa, pentru a afla ce simte ea faţă de cei doi părinţi.

Într-o primă fază, specialiştii au vizitat-o pe Irina la casa din Izvorani. De altfel, şi părinţii vor avea câteva întâlniri cu aceştia, iar concluziile anchetei vor fi înaintate instanţei.

Tot show-ul mediatic în centrul căruia a nimerit fetiţa ar putea lăsa însă urme adânci în formarea sa, avertizează specialiştii. Chiar şi în cazul unui divorţ în care nu sunt implicaţi părinţi celebri, perioada imediat următoare e marcată de o mare derută.

Depăşirea acestor momente depinde în mare măsură de capacitatea celor doi adulţi de a-şi armoniza reacţiile şi de a rezista ten taţiei de a-şi "desfiinţa adversarul" sub ochii copilului. Efectul filmuleţului difuzat săptămâna trecută de mai toate televiziunile riscă să devină un factor traumatizant suplimentar. "Copiii pot spune multe când sunt supăraţi pe unul dintre părinţi." ABRIEL DRAGOMIR, avocat

RĂZBOIUL ÎN INSTANŢĂ

Cum a obţinut Irinel custodia temporară

Acum nouă zile, magistraţii Judecătoriei Buftea au decis ca micuţa Irina să rămână în custodia temporară a tatălui ei, Irinel Columbeanu. Hotărârea instanţei a venit repede, după o primă înfăţişare care a avut loc pe 25 februarie. Decizia de încredinţare către tată a fost motivată prin faptul că "reclamanta pârâtă nu face dovada unor condiţii de locuit adecvate, stabile şi similare cu cele anterioare în care a crescut minora, după cum nu face dovada nici a existenţei unei legături foarte puternice între mamă şi copil", acest ultim aspect fiind valabil însă şi pentru tată.

La baza hotărârii a mai stat şi faptul că Monica a susţinut, în faţa instanţei, că locuieşte într-un apartament din centrul Capitalei, care i-a fost însă donat de Irinel în timpul căsniciei.

În al treilea rând, un raport de evaluare psihologică a arătat că Irina Columbeanu nu mai vrea să ajungă în America, unde a stat o vreme cu mama ei. Fetiţa s-ar fi rugat chiar "lui Moş Crăciun" să o ajute să nu se mai întoarcă niciodată la colegii de grădiniţă de peste Ocean.