Premierul Israelului, Benjamin „Bibi” Netanyahu, este dat câștigător al alegerilor parlamentare, partidul său de dreapta Likud obținând 35 de locuri în Parlament, potrivit rezultatelor încă provizorii. Partidul Albastru și Alb al rivalului său, Benjamin „Benny” Gantz, a obținut tot 35 de locuri dar aritmetica alianțelor îl plasează pe Netanyahu în poziție de forță pentru a forma o nouă coaliție guvernamentală de dreapta.
Aproximativ 6,3 milioane de alegători au fost chemați, marți, pentru a alege cei 120 de deputați ai Parlamentului și pentru a decide dacă Benjamin Netanyahu va continua lunga sa domnie sau dacă ora schimbării a venit odată cu rivalult Benny Gantz, novice în politică. După anunțarea rezultatelor finale, o perioadă de negocieri intense este așteptată pentru a forma un guvern de coaliție. După numărarea a 96% din buletinele de vor, mass-media din Israel, citând rezultatele parțiale, informa ieri că partidul Likud (dreapta) a ieșit victorios în urma scrutinului legislativ de marți, în fața alianței centriste Albastru și Alb a lui Benny Gantz, principalul rival al lui Netanyahu.
Partidul Likud, cel mai important ca număr de aderenți, apără liberalismul și economia și susține dezvoltarea coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene ocupate, colonii ilegale în optica dreptului internațional. Liderul partidului, „Bibi” Nertanyahu, este la putere de 13 ani și va bate recordul de longevitate în postul de premier. Chiar dacă nici Likud nici Alb-Albaștrii nu au majoritate în Knesset (Parlamentul israelian), care numără 120 de locuri, Netanyahu poate forma un guvern de coaliție cu blocul partidelor de dreapta, având împreună o majoritate potențială de 65 sau 67 de mandate din cele 120, notează agențiile de presă. Acest scrutin a fost văzut ca un referendum asupra caracterului și personalității lui Netanyahu, pentru că programele lui Netanyahu și Gantz prezintă puține diferențe în chestiuni precum Iranul sau relațiile cu palestinienii.
Succes magnific, fenomenal, depășind imaginația
Cu aceste cuvinte s-a exprimat Netanyahu, marți seara, în fața suporterilor, adunați în fața sediului Likud, vorbind despre o victorie obținută în „condiții imposibile”, notează AFP, în ciuda unei mass-media „ostile”, și prevenind că va urma „o noapte lungă” și încă o zi de așteptat pentru rezultatele oficiale. Rezultatele definitive ale scrutinului sunt așteptate vineri.
În caz de victorie, Benjamin Netanyahu, în vârstă de 69 de ani, va stabili un record de longevitate în postul de prim ministru. El a declarat deja că a început discuțiile pentru reînnoirea unei coaliții, care ar trebui să se apropie de cea pe care o conduce în prezent cu formațiuni ultra-naționaliste și ortodoxe evreiești. Netanyahu se bate pentru supraviețuirea sa politică în condițiile în care se află sub trei anchete pentru corupție. A negat toate acuzațiile, prezentându-se ca victimă a unor media imparțiale și a unei „vânători de vrăjitoare”. În februarie, procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, și-a anunțat intenția să-l inculpe pe Netanyahu pentru corupție, fraudă și abuz de încredere în trei dosare, o premieră în istoria Israelului în cazul unui premier aflat în funcție. Procurorul general a fixat 10 iulie ca dată limită pentru audierea lui Netanyahu, înainte de a se decide privind inculparea premierului israelian.
Nu sunt parteneri, nu e guvernare
Incertitudinea, scria marți corespondentul Deutsche Welle în Orientul Mijlociu, Peter Phillip, a fost caracteristică de altfel şi în campania electorală. Ea începe încă de la definirea taberelor: în jurul formaţiunii lui Netanyahu Likud gravitează mai multe partide mici naţionaliste sau religios-ortodoxe. Fiecare din aceste mici formaţiuni trebuie să depăşească pragul electoral de 3,25 procente pentru a putea intra în discuţie ca partener potenţial al Likud. La fel stau lucrurile şi pentru tabăra adversă: nici noul partid Albastru-Alb, considerat de Netanyahu drept „pericolul de stânga”, nu va putea guverna de unul singur: iar partenerii săi posibili trebuie la rândul lor să treacă de pragul de 3,25%. Relaţiile de putere în Knesset, legislativul israelian format din 120 de parlamentari, depind de altfel de rezultatul acestor mici partide, pentru că mandatele neobţinute de formaţiunile care nu trec de pragul electoral vor fi redistribuite între celelalte partide. Iar cele două partide israeliano-arabe care vor fi cu siguranţă reprezentate în Knesset nu sunt considerate posibili parteneri de coaliţie pentru Albastru-Alb. Ceea ce arată cel mai clar cât de puţin diferă de Likud noul partid condus de fostul şef al statului major al armatei israeliene Benjamin „Benny” Gantz.
Diferenţele politice sau ideologice adevărate dintre cele două tabere nu au fost abordate serios în campania electorală. Netanyahu a ridiculizat şi criticat concurenţa, a calificato drept pericol pentru Israel: Gantz a fost acuzat nu doar de adulter, s-a zvonit chiar că Iranul i-ar fi interceptat telefonul mobil şi ar fi intrat astfel în posesia unor informaţii secrete. De altfel, în timpul campaniei, Netanyahu și Gantz (59 de ani) s-au acuzat reciproc, via rețele sociale interpuse, de corupție, de încurajarea intoleranței religioase, chiar și de pactizare cu adversarii Israelului.
Ieri dimineață, Benny Gantz a declarat că așteaptă încă rezultatele definitive dar a vorbit și el despre „o reușită istorică”. Niciodată un partid atât de tânăr nu a obținut un asemenea rezultat „în atât de scurt timp”, a declarat fostul șef al statului-major al armatei israeliene.
Cadouri de la Trump și Putin
Nertanyahu se îndreaptă spre al cincilea mandat purtat și de trambulina Donald Trump. Recent, președintele Statelor Unite i-a oferit un cadou de proporții: recunoașterea americană a suveranității israeliene asupra Înălțimilor Golan, la sfârșitul lunii trecute. Săptămâna aceasta, tot Donald Trump a plasat gruparea Gardienii Revoluției din Iran pe lista organizațiilor teroriste. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a adus și el contribuția, returnând, cu ajutorul Rusiei, notează Le Monde, în Israel rămășițele pământești a lui Zachary Baumel, după 37 de ani de la moartea acestui comandant al unei unități de blindate în timpul războiului din Liban.
Cum arată noul Knesset?
În total, 67,9% din alegătorii israelieni au luat parte la acest scrutin, față de 71, 8 la legislativele din 2015. Pe pozițiile următoare după Likud și partidul Albaștrii și Alb, în Knesset au mai intrat formațiunea Shass ( ultraortodocși, 8 locuri), alianța Iudaismul Unit de Tora (ultraortodocși, 8 locuri), Hadash-Taal (formațiune arabă, 6 locuri), Partidul Laburist (centru stânga, 6 locuri), Israel Beitenou (ultranaționaliști, 5 locuri), Dreapta unită (dreapta radicală, 5 locuri), Meretz (stânga, 4 locuri), Kulanu (centru dreapta, 4 locuri), Balad-Raam (formațiune arabă, 4 locuri). Cancelarul austriac Sebastian Kurz și premierul Indiei,Narendra Modi, au fost primii lieri mondiali care l-au felicitat pe Netanyahu. Kurz a elogiat maniera în care premierul israelian a „câștigat încrederea poporului lui Israel într-un număr record”.