Inovație pe piața mașinilor electrice. A apărut bateria revoluționară, care se încarcă în cinci minute

Mașini electrice. Sursa foto: Arhiva EVZ

Coșmarul șoferilor de mașini electrice ar putea lua sfârșit. Un startup britanic a dezvoltat o nouă baterile litiu-ion de 35 kWh, care poate atinge ciclul complet de încărcare în puțin peste cinci minute.

Mașini electrice care se încarcă în cinci minute

Mașini electrice care se pot încărca în cinci minute. Într-o demonstrație în direct startup-ul a arătat cu bateria se poate încărca de la 10 la 80% în mai puțin de cinci minute. Performanța britanicilor o întrece chiar și pe cea a celor de la Tesla.

Tehnologia dezvoltată de startup-ul britanicilor are în spate 10 ani de cercetare și studii conduse de Clare Grey, o entitate în domeniul bateriilor pentru mașini electrice. Inovația constă în designul care emană foarte puțină căldură. Ceea ce înseamnă că acumulatorii sunt mult mai eficienți și siguri deopotrivă. Este cunoscut faptul că bateriile care se încălzesc se pot aprinde.

Compania britanică folosește anoduri de ultimă generație care permit transferul rapid de electroni. Startup-ul negociază cu opt producători producători de vehicule electrice. Cu toate acestea puterea limitată a baterie reprezintă un impediment, însă tehnologia poate fi îmbunătățită.

Automobil electric Sursa foto: opmobility.com

Bateriile suportă cel puțin 4.000 de încărcări

Timpul mare de încărcare și autonomia redusă reprezintă un impediment pentru constructorii de mașini electrice, însă inovația britanicilor poate revoluționa industria constructoare de mașini electrice. Doar că, atât Europa cât și Statele Unite nu punctează la capitolul infrastructurii publice de încărcare rapidă.

Reprezentanții startup-ului au declarat că intenționează să colaboreze cu Tesla, dar și cu alți constructori pentru a îmbunătăți bateria. Ulterior, testele au arătat că bateriile dezvoltate de Nyobolt pot suporta până la 4.000 de cicluri de încărcare rapidă, ceea ce ar însemna o autonomie totală de aproximativ un milion de kilometri.

Sursa foto: Dremstime

Mașini electrice cu o autonomie totală de un milion kilometri

Wiliam Kephart, specialist în mobilitate electrică, a redus optimistul britanicilor. Asta în condițiile în care bateriile de tipul celor prezentate de britanici folosesc un element chimic crucial, și anume niobiul. Anul trecut s-au extras la nivel mondial doar 83.000 de tone, ceea ce face ca manufacturarea la scară industrială să reprezinte o adevărată provocare.

Pe lângă timpul mare de încărcare, prețul mare și anxietatea reprezintă alți factori pentru care majoritatea șoferilor evită să-și achiziționeze mașini electrice.