Inmormantarea, ca o Inviere

Inmormantarea, ca o Inviere

Ceremonia funerara va fi una speciala pentru ierarhi, dar si pentru monahi: se vor canta troparele Invierii, iar sicriul se va opri de trei ori in dreptul altarului, la fel ca in Vinerea Mare.

Funeraliile Prea Fericitului Teoctist vor semana cu o slujba de Inviere, spun reprezentantii Bisericii. Ceremonia va fi una cu totul deosebita, intrucat patriarhul a fost calugar de la 13 ani.

„Slujba inmormantarii este aceea a calugarilor, este una speciala, pentru ca pe langa rugaciunile obisnuite avem troparele Invierii cantate pe opt glasuri. Este slujba Invierii pentru ca inmormantarea nu trebuie sa fie ceva trist, intrucat noi nu mergem niciunde, ci spre Imparatia Domnului”, a declarat Prea Sfintitul Sebastian Ilfoveanu, arhiepiscop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestiului, citat de Mediafax.

Sicriul va fi purtat pe umeri de preoti, care vor inconjura Catedrala Patriarhiei, oprindu-se de trei ori in dreptul altarului si al stranelor lacasului de cult, la fel ca in Vinerea Mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni

> 22.00: Dupa ce trupul Patriarhului a fost depus in Catedrala Patriarhala, preotii au inceput ritualurile de inmormantare cu o slujba. Resedinta patriarhala a fost imbracata in doliu, marcat printr-un steag complet negru si unul cu simbolul patriarhal. 

Marti

> 19.00: Pentru ca amenajarea mormantului sa se poata desfasura in bune conditii, sicriul Patriarhului Teoctist a fost scos din catedrala, pentru a fi expus apoi in holul Palatului Patriarhiei. Sicriul a fost purtat pe umeri de inalti ierarhi, care au inconjurat o data Catedrala Patriarhala.

> 20.00: Deasupra intrarii in Catedrala Patriarhala a fost asezata o panza neagra, de doliu.   

Miercuri

> 16.00: Sicriul Patriarhului a fost mutat din Palatul Patriarhiei si depus din nou in catedrala, acolo unde maine se vor desfasura funeraliile.

> 17.00: Slujba de vecernie.

Joi (astazi)

> 11.00-11.30: parastas de pomenire;

> 11.30-17.30: rugaciuni;

Vineri (maine)

> 7.00-8.30: Slujba Sfintei Liturghii, oficiata de Prea Sfintitul Sebastian Ilfoveanu impreuna cu un sobor de preoti si diaconi.

> 9.00-10.30: Sedinta comemorativa a Sfantului Sinod, la care sunt asteptati reprezentanti ai tuturor Bisericilor Ortodoxe din lume, dar si ai altor confesiuni.

> 11.00: Slujba de inmormantare. Intrucat nu a lasat vreo insemnare prin care sa precizeze un alt loc, trupul va fi depus pe partea dreapta a catedralei, unde va sta alaturi de trei dintre predecesorii sai.

Potrivit reprezentantilor Bisericii Ortodoxe, trupul Prea Fericitului Teoctist ar urma sa fie mutat in Catedrala Mantuirii Neamului atunci cand lacasul va fi inaltat. 

DECIZIE

Maine, zi de doliu national

Guvernul a hotarat ca ziua de maine sa fie declarata una de doliu national. Drapelul Romaniei va fi arborat in berna de toate institutiile si autoritatile publice centrale si locale, iar posturile nationale de radio si de televiziune, precum si institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator. Maine va fi doliu si in Liga I de fotbal: presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a anuntat ca inaintea partidelor programate maine, Farul - Steaua si Ceahlaul - Gloria Buzau, se vor tine momente de reculegere in memoria Patriarhului Teoctist. 

DOLIUL CRESTINATII

Condus pe ultimul drum de inalti prelati

Papa Benedict al XVI-lea a adus un omagiu, ieri, angajamentului ecumenic al Patriarhului Teoctist, intr-un mesaj de condoleante adresat Bisericii Ortodoxe Romane. Papa reaminteste in telegrama despre cele doua intalniri dintre Prea Fericitul Parinte Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea, in 1999, in Romania, si in 2002, la Vatican.

„Acestea vor ramane in amintirea Bisericilor noastre ca un dar deosebit al gratiei divine, pentru ca au intensificat si au dat un nou impuls prieteniei si relatiilor de fraternitate dintre catolici si ortodocsi”, se arata in mesaj. O delegatie a Sfantului Scaun, condusa de cardinalul german Walter Kasper, va asista la funeraliile Patriarhului Teoctist.

De altfel, pana ieri-seara confirmasera participarea la funeralii Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului (foto), Prea Fericitul Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei si a toata Albania, Patriarhul Georgiei, catolicosul Ilia al II-lea, reprezentanti ai Bisericilor Ortodoxe din Bulgaria si Polonia, o delegatie a Episcopiei Ortodoxe Romane din SUA, condusa de Irineu, episcop-vicar de Dearborne Heights. (Eugenia Mihalcea)

ULTIMUL OMAGIU

VIP-uri la capataiul Patriarhului

Pe la capataiul Patriarhului Teoctist au trecut ieri, ca si credinciosii de rand, mai multe personalitati. Printre acestia s-au numarat fostul presedinte Ion Iliescu, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, cel care l-a precedat in functie, Vasile Blaga, presedintele PNG, Gigi Becali, si presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu.

De asemenea, au venit pentru a-si lua ramas-bun de la Patriarhul Teoctist cantareata Corina Chiriac si un grup de academicieni printre care si istoricul Dan Berindei.

Gigi Becali s-a oprit cateva clipe ca sa-si arate in fata presei ingrijorarea fata de chestiunea succesiunii Patriarhului Teoctist. Fostul presedinte Ion Iliescu a tinut sa sublinieze ca Patriarhul Teoctist a reprezentat unitate si coeziune in Biserica Ortodoxa Romana. Iar Adriean Videanu a calificat drept o „neimplinire” faptul ca nu a reusit sa definitiveze proiectul de suflet al Prea Fericitului Teoctist, Catedrala Mantuirii Neamului, inainte ca Patriarhul sa fie chemat la cele vesnice. (Andrei Udisteanu)

Mesaj din partea BNR

„A lucrat pentru strangerea legaturilor intre Biserica si popor”

Conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a transmis ieri un mesaj in care subliniaza rolul extrem de important pentru societatea romaneasca al personalitatii Prea Fericitului Teoctist. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este, dupa Patriarhul Teoctist, unul dintre cei mai longevivi conducatori ai unei institutii din Romania in ultimele decenii.  

„Prea Fericitul Parinte Teoctist a trecut la cele vesnice dupa ce, timp de 21 de ani, ca patriarh, a pus in opera intelepte idei de trainica zidire spirituala.

Daca, astazi, Biserica Ortodoxa Romana si-a asumat un rol tot mai important in societatea romaneasca, bucurandu-se de incredere, fara indoiala ca este in primul rand meritul Patriarhului Teoctist, care a lucrat cu pasiune pentru strangerea legaturilor intre Biserica si popor. Invitarea Papei la Bucuresti a fost expresia unei deschideri ecumenice fara precedent pe care Biserica Ortodoxa Romana a facut-o dupa decembrie ‘89, fapt ce i-a sporit si prestigiul international.

In noua istorie a tarii, nu numai viata politica, economica si sociala au trecut printr-un profund proces de tranzitie, ci si Biserica Ortodoxa. In decursul acestui proces, Prea Fericitul Parinte Patriarh a dat dovada de o grija deosebita pentru conservarea si restaurarea bisericilor monumente istorice sau artistice, pentru ctitorirea unor muzee bisericesti. Ii sunt datorate, de asemenea, valoroase lucrari teologice tiparite in Romania si, mai cu seama, dezvoltarea invatamantului teologic. (...)

La trecerea in vesnicie, ii aducem o pioasa recunostinta si-l rugam pe bunul Dumnezeu sa-i ocroteasca pacea eterna intre cei drepti.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei”

Cititi si:

Noul Patriarh va fi ales prin vot

Cinci ore intre chirurg si Dumnezeu

A inceput deja lupta in Sinod

BICHIR: Incepe negocierea voturilor

Patriarhul Romaniei, votat de Frunzaverde, Milut si Onaca

Profetia unui preot grec

Ultimele zile, ultimele ore

Priveghi cu credinciosi si politicieni

"Era Dumnezeul nostru"