Ministerul de Interne schimbă regulile la înmatriculare. Șoferii vor petrece mai puțin timp la ghișeu

Înmatricularea mașinilor. Sursa foto: Dreamstime.com

Șoferii vor petrece mai puțin timp la ghișeele de înmatriculări auto, conform unui proiect de ordin pus în dezbatere de Ministerul de Interne. Actul de reglementare completează o serie de prevederi referitoare la procedura de înmatriculare și înregistrare a vehiculelor, astfel încât să reflecte schimbările din ultima perioadă.

Ministerul de Interne schimbă regulile pentru șoferi. Procedurile de înmatriculare, înregistrare, radiere şi eliberarea numerelor de probe pentru vehicule se vor derula în baza unor reglementări noi.

În acest sens a fost pus în dezbatere publică un proiect de ordin ce conține prevederi privind viitoarele proceduri. Adaptarea reglementărilor este necesară ca urmare a schimbărilor apărute în legislație.

Mare parte dintre procedurile de înmatriculare și radiere vor putea fi efectuate online. Astfel, cei ineresați vor avea posibilitatea de a efectua programări, de a transmite documente și de a achita taxe, fără a fi nevoie de deplasarea la ghișeu.

Ministerul de Interne schimbă regulile la înmatriculare

Potrivit proiectului de ordin MAI, termenul pentru soluționarea cererilor de înmatriculare va fi redus la 20 de zile lucrătoare. Procedurile de înmatriculare și radiere auto se vor putea face și online fără să mai fie nevoie deplasarea la ghișeu. Ordinul propus de Ministerul de Interne completează o serie de prevederi referitoare la procedura de înmatriculare și înregistrare a vehiculelor.

Pentru înmatricularea unui vehicul, proprietarii trebuie să se adreseze autorității în a cărei rază de competenţă își au domiciliul sau sediul. Excepție vor face vehiculele vândute în leasing.

Noi reguli pentru înmatriculara aurovehciulelor Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Documente necesare la înmatriculare și radiere

Ministerul de Interne a stabilit că pentru această operațiune șoferul sau proprietarul mașinii va avea nevoie de o serie de documente. Acestea sunt:

  • actul de identitate;
  • certificatul de atestare fiscală;
  • documentul de proprietate asupra vehiculului;
  • asigurare RCA;
  • dovada efectuării ITP;
  • cartea de identitate a vehiculului sau atestatul tehnic.

Pentru radiere este necesar certificatul de înmatriculare și dovezi ale motivului radierii, cum ar fi dezmembrarea sau furtul vehiculului.

Ministerul de Interne stabilește noi reguli

Verificarea condițiilor pentru înmatricularea sau autorizarea provizorie se va face online, pe internet. Pentru aceast lucru se vor încheia protocoale între Direcția Generală de Pașapoarte și Înmatriculări și Registrul Auto Român sau Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Ministerul de Interne prevede situațiile în care un vehicul poate necesita o autorizație de circulație provizorie sau pentru probe. Aceasta se obține de la Servicile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculări vehicule. Autorizația va permite circulația pe drumurile publice a vehiculelor care fie urmează să fie înmatriculate, ori sunt utilizate în teste.

Ordinul mai stabilește că cererile pentru eliberarea certificatelor de înmatriculare, autorizaţiilor de circulaţie provizorie sau pentru probe se soluționeză în maxim 20 de zile lucrătoare.

Șoferii vor avea posibilitatea să rezerve o combinație a numărului de înmatriculare pentru o perioadă determinată, în vederea atribuirii ulterioare.