New York Times a avut o iniţiativă jurnalistică inedită, a publicat toate minciunile preşedintelui Trump. Dar, exista o excepţie: ziua de 1 martie. Cotidianul a adunat toate grozăviile spuse de preşedintele american din ziua instalării sale la Casa Albă. Mai precis, a spus 74 minciuni în 113 zile.
''The liar in chief'', un mincinos la şefie. Cu o iniţiativă fără precedent, New York Times a publicat o listă cu toate afirmaţiile false pronunţate de Donald Trump încă din prima zi a instalării ca preşedinte, 20 ianuarie, cu o grafică în măsură să-i ilustreze performanţele. Şi se descoperă astfel că prima zi în care Donald a fost sincer, de 1 martie.
''Trump încearcă să creeze o atmosferă în care realitatea este irelevantă'', avertizează cotidianul american, potrivit căruia magnatul a spus cel puţin o minciună pe zi în timpul primelor sale 40 de zile de prezidenţă. De atunci multe minciuni şi falsităţi au fost înregistrate în 74 din ultimele 113 zile. Iar zilele petrecute fără a spune ceva fals, sunt mai ales acelea când nu trimite mesaje pe Twitter, adică, în general când se află în vacanţă la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago în Florida, sau când joacă golf.
Vă redăm o parte din minciunile preşedintelui Trump:
''N-am avut niciodată un preşedinte care petrece atâta timp spunând minciuni'', scrie cotidianul, subliniind că ascensiunea politică a lui Trump a fost construită pe minciuna că Barack Obama nu s-ar fi născut în America. Şi mai avem şi predilecţia sa de a nu spune adevărul, chiar în mijlocul scandalului cu Rusiagate, cu fostul director FBI, James Comey, care sub jurământ a denunţat minciunile preşedintelui.
21 ianuarie-''N-am fost un fan al Iraqului. Nu vroiam să merg în Iraq''.(Mai întâi a suportat invazia, apoi s-a declarat contra).
22 ianuarie-''Între 3 şi 5 milioane de voturi ilegale m-au făcut să pierd votul polpular''( nu există probe că voturile ar fi fost ilegale).
23 ianuarie- ''Publicul a fost cel mai mare dintotdeauna. Era o mulţime enormă. Priviţi până unde ajung. Acea mulţime era enormă''. (Reluările din avion demonstrează la instalarea lui Obama, a fost mult mai numeroasă participarea).
11 aprilie- ''Apreciez pe Steve, dar ar trebui să vă reamintiţi că n-a fost implicat în campania mea prea mult. Deja bătusem toţi senatorii şi guvernatorii şi nu ştiam cine este Steve''(îl cunoştea pe Steve din 2011).
12 aprilie- ''Secretarul general şi cu mine am avut o discuţie foarte productivă despre ceea ce NATO poate face pentru a combate terorismul. M-am plâns de timpul pierdut, dar acum s-au făcut schimbări, acum se combate terorismul'' (NATO este implicat în lupta contra terorismului încă din 1980).
În metodologia folosită, ziarul explică: ''Am fixat un standard conservator, lăsând la o parte multe declaraţii neclare. Anumite persoane ar putea să obiecteze că preşedintele n-a spus literalmente ce a spus - explică cotidianul -, dar credem că felul său de a introduce falsităţile în ajutorul scopurilor sale, ca om de afaceri şi politic, ne face să ne gândim că afirmaţiile sale nu sunt pur şi simplu erori normale, de nebăgat în seamă''.
După reconstrucţia pe care o face NYT, potrivit La Repubblica, Trump a spus 20 de minciuni publice în primele 40 de zile de preşedinţie. Începând cu afirmaţiile asupra propriei contrarietăţi despre invazia Iraqului şi terminând cu deunţarea ''de la 3 la 5 milioane de voturi ilegale'' a căror existenţă n-a fost niciodată probată, dar continuând cu afirmaţiile false din cazul Rusiagate, dezminţite de către ex directorul FBI, James Comey, găsim 74 minciuni în 113 zile. Nu întâmplător 60% dintre americani gândesc că Trump ''nu este un om cinstit''.