Editura Evenimentul si Capital

ÎNGROZITOR: Rata mortalității infantile în România, DE DOUĂ ORI mai mare decât media europeană

Foto: Adrian Pîclișan
Autor: | | 0 Comentarii | 98 Vizualizari

Rata mortalității infantile rămâne în România de două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene. În țara noastră, copiii sub un an mor din cauze, cel mai adesea, prevenibile sau tratabile, dacă sistemul medical ar fi suficient de pregătit pentru a-i salva. Există inclusiv județe unde rata mortalității infantile este dublul mediei pe țară și chiar aproape triplă față de București și orașele mari, unde maternitățile sunt mai bine dotate, arată un raport al organizației Salvați Copiii România.

”Media națională a ratei mortalității infantile a fost, în 2017, de 7,2 la 1.000 de copii născuți vii, cauza principală fiind nașterile premature. O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante. Din perspectivă istorică, rata mortalității infantile în România a scăzut semnificativ după căderea comunismului, atât ca procent, cât și ca cifre absolute: de la 8.471 de decese în 1990 (1.850 de decese în 2011, 1.812 în 2012, 1.680 în 2013, 1.634 în 2014, 1.493 în 2015), la 1.386 în 2016”, arată reprezentanții Salvați Copiii România.

Harta mortalității infantile are diferențe enorme între județe

Organizația a realizat o hartă a mortalității infantile, care scoate în evidență diferențe fparte mari între județe. Rata mortalității infantile este un indicator statistic, care e în strânsă corelație cu alți indicatori, cum este acela al natalității

Astfel, se remarcă o diferență dramatică între județele vulnerabile socio-economic și cele cu un grad mai ridicat de dezvoltare. Altfel spus, lipsa aparaturii medicale într-o maternitate face diferența între viață și moarte. În spitalele din România sunt asigurate doar jumătate din locurile nezare în terapia intensivă neonatală, respecticv 300 din 600.

Astfel, tabloul statistic al mortalității infantile plasează județul Botoșani în fruntea listei, cu o rată de 12,9 la mia de copii născuți vii, urmat îndeaproape de Călărași – 12,5 la mie, Caraș-Severin – 11,5 la mie, Sălaj – 11,3 la mie și Vrancea – 11,1 la mie.

La polul opus găsim județul Cluj și municipiul București, ambele cu o rată a mortalității infantile de 4,8 la mia de copii născuți vii. În județul Timiș s-a înregistrat o rată a mortalității infantile de 8,0 la mia de copii născuți vii, mai mare decât în județe precum, spre exemplu, Arad, Vaslui, Dolj sau Teleorman.

„Rata mortalității infantile este un bun criteriu pentru a vedea nu doar distanța enormă dintre România și statele mai dezvoltate din Uniunea Europeană, ci și clivajele care există în țară. Sunt județe unde rata mortalității infantile este de două ori mai mare decât cea a marilor orașe, unde există maternități de gradul III, dotate cu aparatură medicală performantă. Aici ajung însă nou-născuți prin transfer, din întreaga țară, ceea ce duce la o problemă a supra-aglomerării, a insuficienței incubatoarelor. Este nevoie de o investiție constantă și consistentă în maternități”, arată președintele executiv Salvați Copiii România.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI