Evenimentul Zilei > Actualitate > Îngrijorările nonagenarului Petre Zamfir: „Au dat-o în bară cu deschiderea școlilor, după alegeri. E o mare greșeală”
Îngrijorările nonagenarului Petre Zamfir: „Au dat-o în bară cu deschiderea școlilor, după alegeri. E o mare greșeală”

Îngrijorările nonagenarului Petre Zamfir: „Au dat-o în bară cu deschiderea școlilor, după alegeri. E o mare greșeală”

La cei 97 de ani, viceamiralul Petre Zamfir este cel mai activ român, după cum singur se descrie, iar pentru a ajunge la vârsta lui, „cu mintea întreagă”, recomandă tuturor să aibă grijă de sănătatea lor.

Președintele Asociației Veteranilor de Război din Constanța, viceamiralul, în rezervă, Petre Zamfir, împlinește, sâmbătă, 3 octombrie, 97 de ani, vârstă la care a ajuns pentru că, spune el, nu are timp să se plictisească:„ Secretul longevității este că sunt activ. Nu sunt un om amorf, sunt un om în mișcare”, declară,  râzând, veteranul, care servește Marina Română de 80 de ani, neîntrerupt. Vine la Asociație, încasează cotizații, dă foi de drum pentru membrii organizației, participă la toate evenimentele militare din oraș, câte mai sunt, fiind invitat ca reprezentant al Clubului Amiralilor. 

Venerabilul marinar, care și-a început cariera militară la 17 ani, pe distrugătorul „Regina Maria”, fiind elev, a participat, în iunie 1941, la atacul flotei ruse asupra Constanței. „Rușii au vrut sa debarce în zona Midia. Acțiunea lor s-a soldat cu scufundarea distrugătorului lor „Moskva”. Și de atunci nu au mai apărut. A fost prima și ultima lor încercare. În război, rușii aveau 47 de submarine și au pierdut 21, atunci”. Petre Zamfir a avut o „meserie„ pe care o iubește și acum. Peste 25 de generații  de studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” i-au trecut prin mână, iar în urmă cu 55 de ani, fiind comandant al Bricului „Mircea”, a salvat nava școală dintr-o furtună năprasnică, în Golful Biscaya, când în jurul lui s-au scufundat zeci de nave.

Românii nu au grijă de sănătatea lor, nu se feresc de virus  

La vârsta lui, amiralul Petre Zamfir este mulțumit, nu a avut probleme de sănătate, cu excepția unei hernii de care a scăpat prin operație. Se gospodărește singur, face mâncare, prăjituri, „niște negrese delicioase”, și nu uită să bea câte o bere la masa de prânz. Ce nu îi place este că în Armată, s-a întors lumea cu fundul în sus:. „Am ajuns să văd militari care candidează la alegeri. Eu știam că Armata nu face politică Și ar trebui și la ora actuală să fie neutră. Dar ce se mai respectă în zilele noastre?” Iar marea lui îngrijorarea este că românii, acum, în contextul pandemiei, nu prea au grijă de sănătatea lor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: