Îngrijorare la București. Situația Orientul Mijlociu, întoarsă pe toate fețele

Îngrijorare la București. Situația Orientul Mijlociu, întoarsă pe toate fețele

Şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu a participat, miercuri, la şedinţa comună a Comisiilor pentru Politică externă şi Apărare din Senat, alături de ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă. Tema audierii celor doi miniştri este situaţia actuală din Orientul Mijlociu.

„Ambasada de la Bagdad este în proces de relocare. Avem în bugetul pentru acest an banii necesari pentru o nouă locaţie a Ambasadei României la Bagdad şi vom urmări ca acest proces să se desfăşoare cât mai rapid şi (...) vom avea în vedere şi un nou ambasador al României la Bagdad.

Până în prezent, interesele României şi ale cetăţenilor români nu au fost afectate de situaţia actuală din Irak şi din regiunea Orientului Mijlociu”, a declarat, Aurescu.

Referitor la această situaţie, el a apreciat că „există preocupări serioase” iar escaladarea conflictului poate să afecteze situaţia regională.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În ceea ce priveşte evoluţiile îngrijorătoare care au avut loc recent în Orientul Mijlociu, aşa cum a fost deja menţionat public, inclusiv de către preşedintele României, de către ministrul Afacerilor Externe, există preocupări serioase cu privire la situaţia din Irak şi din regiune, care, în cazul în care escaladarea continuă, pot să afecteze securitatea regională, dar şi cea europeană şi internaţională în sens larg”, a mai spus Aurescu.

În privinţa poziţiei ţării noastre faţă de conflictul din Orientul Mijlociu, „România s-a coordonat şi continuă să se coordoneze cu partenerii din UE şi NATO”, a explicat ministrul.

La rândul său, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri că au fost luate măsuri de consolidare a schimburilor de informaţii şi a activităţilor de monitorizare a situaţiei din Orientul Mijlociu, menţionând că există o comunicare permanentă cu premierul şi cu preşedintele ţării.

„De la început am luat legătura cu detaşamentele noastre din Irak, acolo avem două structuri: o structură care participă în cadrul Misiunii NATO de instruire în Irak şi cealaltă care face parte din Coaliţia anti-Daesh. Au fost luate măsuri de consolidare a activităţilor de monitorizare şi, de asemenea, a schimburilor de informaţii la nivelul tuturor structurilor din sistemul naţional de apărare şi, de asemenea, la nivelul structurilor din cadrul Alianţei Nord Atlantice cu partenerii noştri strategici, în mod deosebit cu Statele Unite”, a afirmat Ciucă la audierile din Comisiile de politică externă şi Apărare ale Senatului.

El a precizat că la nivelul Ministerului Apărării au fost luate "măsuri de actualizare şi de revedere a planurilor de contingenţă", subliniind că există o comunicare permanentă cu premierul şi cu şeful statului.

„În acest cadru, ne-am agregat la tot ce înseamnă măsuri luate la nivel aliat. Astfel: parte din militarii noştri au fost relocaţi în conformitate cu deciziile luate de către structura care conduce misiunea de instruire NATO în Irak şi, de asemenea, am fost în măsură să punem în aplicare toate planurile de contingenţă în cadrul coaliţiei anti-Daesh”, a explicat Ciucă.

Ministrul apărării a adăugat că, în acest moment, se menţin măsurile suplimentare de protecţie, astfel încât să se poate interveni „cât se poate de oportun”, informează Agerpres.