Usturoiul este fundamental la prepararea foarte multor mâncăruri, dar depozitarea și prepararea lui sunt de multe ori greșite. Evitați aceste erori.
Regretatul John Milner, un om de știință proeminent și fost director al programului de nutriție de la Penn State, a descris odată usturoiul ca fiind „ketchup-ul intelectualilor”. America trebuie să fie plină de intelectuali, pentru că în 2015, Penn State Extension a raportat că în SUA se cultivă anual 400 de milioane de kilograme de usturoi.
Care sunt cele mai bune condiții de depozitare pentru usturoi
Acest ingredient are capacitatea de-a intensifica aroma oricărui fel de mâncare pe care îl atinge și îl face pur și simplu mai bun. Dar dacă vă numărați printre contingentul de oameni care îl păstrează într-un bol pe blat sau pe rafturile din frigider, folosind câțiva căței la nevoie, ați păstrat usturoiul greșit. De fapt, probabil că ați băgat mâna în frigider după câteva zile, ați găsit usturoiul încolțit și ați fost nevoit să îl aruncați.
Condițiile ideale de depozitare pentru usturoiul proaspăt sunt întunericul și uscăciunea, cu o umiditate ușoară și o temperatură cuprinsă între 15 și 18 de grade Celsius. În timp ce pungile de plasă sau coșurile țesute ar fi cele mai simple opțiuni de depozitare, există de fapt mai multe moduri de a depozita usturoiul și de a-i prelungi durata de valabilitate.
Usturoiul proaspăt trebuie să rămână complet intact în timpul depozitării. Odată ruptă, o căpățână de usturoi nu va rezista probabil mai mult de 10 zile. Dar ce puteți face dacă ați decojit prea mulți căței din pielița lor subțire ca hârtia? Vești bune. Îi puteți depozita în frigider, de preferat într-un recipient etanș, care ar trebui să îi susțină până la două săptămâni, conform mashed.com.
Usturoiul prăjit, indicat pentru pizza
Ce se întâmplă dacă ați cumpărat pur și simplu mai mult usturoi decât puteți folosi înainte de a începe să încolțească sau, mai rău, să fie acoperit de mucegai negru și scârbos? Aparent, puteți prăji capetele de usturoi cu tot cu coajă - nu este nevoie de decojire. Usturoiul prăjit poate fi păstrat în frigider timp de până la două săptămâni sau în congelator timp de până la trei luni.
Usturoiul prăjit este excelent pentru a da un plus de savoare la pizza, pentru a unge pâinea franțuzească crocantă, pentru a adăuga la sosuri și pentru aproape orice rețetă la care doriți să adăugați un plus de aromă.
Este greu să găsești un fel de mâncare care să nu beneficieze de un strop de usturoi. Are și o mulțime de alte utilizări: Are proprietăți medicinale, de exemplu, și poate combate boli precum răceala comună. De asemenea, poate fi folosit ca agent antifatiga, transformat într-un adeziv pentru a repara fisurile din sticlă și, bineînțeles, poate fi atârnat la ușă pentru a ține vampirii la distanță. Cerul este limita.
Mai mult decât orice altceva, însă, este pur și simplu un lucru grozav cu care să gătești. Din păcate, deși usturoiul este un fel de condiment incredibil de rezistent și util, nu este imposibil să îl folosești greșit. De fapt, există o mulțime de moduri diferite de a greși cu usturoiul, iar faptul de a ceda la oricare dintre aceste capcane ar putea să îi diminueze efectul asupra felului tău de mâncare până la punctul în care ai putea la fel de bine să nu îl folosești deloc.
Conține niveluri mai ridicate de alicină
Dacă doriți să folosiți usturoi în bucătărie, folosiți usturoi. Praful de usturoi pe care îl găsiți la supermarketuri și magazine alimentare nu ajută.
Unele cercetări au arătat că usturoiul proaspăt conține niveluri mai ridicate de alicină, un ingredient care previne formarea cheagurilor de sânge și infecțiile bacteriene. Așadar, dacă mănânci chestia aia care vine preambalată și care se fierbe în ulei și apă timp de săptămâni întregi, nici măcar nu vei obține vreunul dintre beneficiile uimitoare pentru sănătate pentru care usturoiul este renumit. Dar, dacă asta nu este suficient pentru a vă convinge să mergeți pe proaspăt, iată ce spunea regretatul maestru culinar Anthony Bourdain.
„Folosirea abuzivă a usturoiului este o crimă", a scris el în Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly. „Usturoiul vechi, usturoiul ars, usturoiul tăiat cu prea mult timp în urmă, usturoiul care a fost zdrobit printr-una dintre acele abominații, presa de usturoi, toate sunt dezgustătoare.”
Tăierea usturoiului nu este cel mai dificil proces din lume - mai ales dacă aveți experiență în bucătărie - dar asta nu înseamnă că nu este posibil să nu faceți câteva greșeli în timp ce vă ocupați de el.
În primul rând, rapiditatea este bună, deoarece a zăbovi la tocat înseamnă că usturoiul ar putea să se oxideze și să devină amar la gust. Desigur, merită să ne amintim că în niciun moment nu ar trebui să vă grăbiți de fapt să tocați usturoiul; la urma urmei, cuțitele sunt cuțite.
Un procedeu foarte important la care trebuie să fiți atenți
Aruncați usturoiul și îndepărtați-vă de tigaie - pentru că, da, dacă adăugați usturoi la un fel de mâncare prea curând, puteți strica totul. Iată cum stă treaba: usturoiul arde foarte ușor.
Și tăindu-l în bucăți mici îl va face să se gătească (și să se ardă) și mai repede. Este esențial să nu adăugați usturoiul în tigaie decât cel puțin până la jumătatea procesului de gătire (în cazul stir-fry-urilor și al săriturilor) sau foarte curând înainte de a adăuga un element lichid (cum ar fi sosul pentru paste) în tigaie, ceea ce va scădea temperatura și va preveni arderea. Dacă aveți îndoieli, adăugați usturoiul mai târziu decât mai devreme - este întotdeauna mai bine ca acesta să iasă insuficient gătit decât prea fiert.